torsdag 26 mars 2009

Hård kritik av FN rapport

De senaste israeliska uppgifterna om antalet dödade i kriget i Gaza skiljer sig markant från de palestinska siffrorna vi får läsa i våra tidningar.
IDF releases Cast Lead casualty numbers
IDF uppger nu att av de 1166 som dödades i Gaza har 709 identifierats som Hamas terrorister.
162 namn är ännu oklara.
De civila dödsoffrens antal uppgår till 295 av dem var 89 under 16 år och 49 kvinnor

Läs här hur forskaren vid Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) Magnus Norell i sin kolumn skriver att Falks FN-rapport om Gaza är full av antaganden och saknar handfasta bevis.

FN skjuter skarpt och snett i Gaza
Citat från kolumnens avslutning:
"Det finns ingen anledning att tro att professor Falk är något annat än en person med patos för humanitär rätt och med ett äkta engagemang för palestinierna. Men inget han skriver i sin kapacitet som speciell rapportör för FN:s Råd för Mänskliga Rättigheter, ger stöd för några påståenden om konkreta brott. I stället är rapporten fylld med antaganden och uttryck av typen ”troligen”, ”det får anses klart att”, ”utan tvekan”, allt utan några handfasta bevis.

Det är tragiskt ur flera perspektiv. I stället för att främja detta viktiga och så misskötta ämne, vilket inte minst FN bidrar till genom den nuvarande inriktningen i Rådet, blir resultatet det motsatta. Det är svårt att frigöra sig från misstanken om att alla antaganden och slutsatser som kommer fram i rapporten redan fanns där, i synnerhet som professor Falk aldrig besökte Gaza innan han skrev rapporten, även om de byggde på äkta engagemang.

I stället blir rapporten ännu ett vapen för det redan så anti-israeliska FN och i synnerhet dess Råd för Mänskliga Rättigheter att använda för att isolera Israel ännu mer. Det kommer utan tvekan att göra vettiga undersökningar ännu svårare och man kan konstatera att med sådana vänner behöver palestinierna egentligen inga fiender."

Inga kommentarer: