tisdag 10 mars 2009

Purim

Idag firas Purimhögtiden i Israel. Bakgrunden till högtiden finns i Esters bok. Jag rekommenderar den som har tid att sitta ner och läsa bokens tio kapitel.(Den finns i Gamla testamentet efter Krönikeböckerna, Esra och Nehemja).
Trots att händelserna utspelade sig för 2500 år sedan är boken mycket aktuell.
(Persien heter idag Iran)

Från israeliska ambassadens hemsida Stockholm:
Purim är ännu en rabbinsk högtid i början av våren och infaller den 14:e Adar (den 15:e Adar i städer omringade av mur). Purim firas till minne av judarnas befrielse från belägringen de levde under i Persiska riket under kung Artaxerxes, vilket återges i Esters bok i Bibeln. Denna högtid kompenserar högtidligheten som präglar många av de andra judiska helgerna, och påbjuder istället munterhet och uppsluppenhet. Skolorna håller stängt, allmäna festligheter hålls överallt, tidningarna publicerar skämtnotiser som påminner om 1:a april, barn (liksom vuxna) klär ut sig i maskeradkostymer och när den festlika läsningen av Esters bok sker, ljuder skrammelredskap närhelst Haman’s namn nämns. Ortodoxa judar dricker sig smått berusade, inom vissa gränser, och utför en detaljerad lista med plikter: man skänker allmosor, man läser Esters bok både på kvällen liksom morgonen efter, man utbyter läckerheter och firar med en fullfjädrad högtidsfest.

1 kommentar:

Jacobssons tankar sa...

Samtidigt är Esters bok ett dokument som beskriver en samlad kraftansträngning att försöka utplåna det judiska folket. Drottning Ester lyckas i sista stund förhindra en jude utrotning som inte legat Hitler efter.