söndag 26 april 2009

Judehat

Synagogan och den judiska begravningsplatsen har utsatts för brandattacker, klotter och skadegörelse. Judar som rör sig på gatan får stå ut med antisemitiska skällsord och hotelser som "vi ska döda er". Judiska skolungdomar blir slagna, man har kastat flaskor och skjutit fyrverkeripjäser mot dem.En 16-årig judisk pojke fick i skolan höra: Judejävel , vi ska halaslakta dig".
Judarna vågar inte gå med kippa på huvudet eller ha en synlig davidsstjärna runt halsen när de rör sig bland folk.
Stora namnskyltar på dörrarna byts mot mindre och mer diskreta, judiska namn lönar det sig inte skylta med i onödan.
Det är inte en beskrivning av Nazi -Tyskland på -30 talet utan Malmö, Sverige 2009.
Den svenska tidskriften Judisk Krönika har i sitt senaste nummer ett temablock om judehatet i Sverige och situationen i Malmö.
På 70-talet bodde närmare 4000 judar i Malmö i dag är antalet cirka 1500 och det verkar som om antalet skulle minska ytterligare.
"Har du packat väskan än" brukar vi lite skämtsamt fråga säger Fredrik Sieradzki som Judisk Krönika (David Grossman) intervjuat. "I dag vet jag inte om det är så mycket på skämt längre. Folk börjar faktiskt fundera på att dra härifrån. De unga har under lång tid flyttat till Israel eller Stockholm. Nu är det äldre judar som börjar se sig om efter alternativ."

Fredrik Sieradzki återvände till Malmö 2002 efter att ha bott 12 år i Stockholm. Det blev en kulturchock. Efter en massiv invandring bor det nu 50.000 muslimer i Malmö.
De intervjuade säger att det främst är från denna befolkningsgrupp som de hotas. De politiskt ansvariga i Malmö vill däremot inte koppla de antijudiska händelserna till den muslimska befolkningen utan talar hellre om nynazister.
Man kan på Youtube se en video från demonstrationer i Malmö den 7 mars där folkmassan ropar "Khaybar, Khaybar ya Yahud!" En arabisk ramsa som anspelar på en muslimsk massaker på judar år 629. Så det är dumt att blunda för verkligheten, det är inte bara nynazister som står för judehatet.
Situationen för judarna i Malmö är inte ny. Judarna i Europa har utsatts för förföljelse i över tusen år och när situationen har blivit för svår på en plats har de som haft möjlighet till det flyttat. Men att samma mönster skall upprepas i Norden år 2009 är sorgligt. (vet inte vilket ord skulle beskriva situationen bäst)

En artikel i Skånskan.se som behandlar samma tema:
Unga judar väljer bort Malmö







Inga kommentarer: