torsdag 24 september 2009

Obama hindrar fredsförhandlingar

Efter att USA:s president kom med kravet att Israel måste upphöra med allt byggande i bosättningarna har palestinierna vägrat gå med på nya fredsförhandlingar innan Israel går med på kravet.
I sitt tal till FN upprepar Obama sitt misstag. Obamas tal inför FN kan tolkas som om han skulle kräva att Israel drar sig tillbaka till vapenstilleståndslinjen som gällde fram till 1967.
Abbas var inte sen att haka på och nu vägrar han att börja förhandla om det inte på förhand är fastslaget att målet är ett israeliskt tillbakadragande till 1967 års "gränser".

Innan Obama kom med sina krav förhandlade palestinierna med Israels förra regering och byggandet i bosättningarna var inget hinder för förhandlingar.

Abbas: We can't return to negotiations

Abbas: Partial halt on settlement activity is not a freeze
"Abbas and members of the Palestinian delegation to the UN were pleased with Obama's statement that Washington is pursuing a Palestinian state based on the 1967 borders, as Abbas has that diplomatic talks with Israel with Israel cannot begin unless it is clear that the 1967 lines are the goal. "
"Abbas said two issues must be agreed on before talks begin: freezing West Bank settlement construction, and stipulating an Israeli withdrawal to the 1967 lines as the basis for the talks."

2 kommentarer:

Malin Eklund sa...

Ett av de största problem under Osloförhandlingarna och även senare har varit just att Israel (trots löften om) inte slutade att utöka sina bosättningar. Byggandet av bosättningar har ALLTID varit ett hinder för fredssamtal. Att tro annat är bara naivt.

Daniel sa...

Jag tror att Malin Eklund har missförstått.Bosättningarna har alltid varit en av de saker som skall lösas i fredsförhandlingarna, men inte ett hinder för förhandlingar.
Osloavtalet slöts trots bosättningarna, förhandlingarna fortsatte under 90-talet trots bosättningarna. Ännu under den senaste israeliska regeringens tid pågick förhandlingar för fullt mellan Israel och palestinierna trots att byggande för den "naturliga" tillväxten skedde i bosättningarna. Men efter Obamas krav på totalstopp blev det också stopp från palestiniernas sida.
Artikel 5 i Oslodeklarationen säger bl.a.:
"It is understood that these negotiations shall cover remaining issues, including: Jerusalem, refugees, settlements,
security arrangements, borders, relations and cooperation with other neighbors, and other issues of common
interest."
Alltså bosättningarna är inte ett hinder för förhandlingar utan något som skall behandlas i förhandlingarna.