söndag 27 september 2009

Oroligheter på tempelberget

I fredags slog israeliska flygvapnet till mot en terrorcell i Gaza som förberedde en raketattack. Det var fösta gången sedan kriget i januari som Israel slog till för att förhindra en raketattack.
Efter attacken avfyrades flera raketer mot Israel.
Palestinians fire mortar shell, Kassams

Oroligheter på Tempelberget
Ett tiotal polismän och lika många demonstranter skadades när muslimer på Tempelberget angrep en judisk grupp som besökte området.
Policemen wounded in Temple Mt. riots

Såhär kan en jude uppleva dagens situation när en jude inte får be på Temepelberget:
"But now that I was standing in that holiest of places, which generations of Jews for 2,000 years could only dream of visiting, I was forbidden to pray. Simply moving my lips in whispered prayer could be grounds for removal. Why? Because I am a Jew. And only a Muslim can pray on the holiest site in Judaism. A Jew may not. "
Intolerance on the Temple Mount

Söndag kväll inleds Yom Kippur, Försoningsdagen. De följande 24 timmarna fastar en troende jude från både mat och vatten. Detta är den allvarligaste dagen på året för judarna och trafiken och livet lugnar ner sig i Israel. 4 Mos.23:26-32

Yom Kippur är allmän helgdag i Israel. Radio och TV tystnar, flygplatser stängs, kollektivtrafiken står stilla, och all handel stannar. År 2008 uppgav 63% av befolkningen att de tänkte fasta under helgen. Det anses oartigt att äta offentligt under Yom Kippur, eller att framföra ett motorfordon. Och även om det inte finns några legala hinder för att köra eller äta på allmänna platser, möts det med ogillande.
Under de senaste decennierna har det blivit en ny “tradition” bland sekulära ungdomar att cykla och åka inlines på de tomma gatorna.
År 1973 drabbades Israel av en arabisk överraskningsattack mitt under Yom Kippur. Flygsirenerna tjöt och radiosändningarna återupptogs för att varsko och mobilisera befolkningen. Kriget har kommit att kallas Yom Kippur-kriget, eller Oktoberkriget.
Från engelska Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Yom_Kippur

Jom Kipur – Försoningsdagen http://jfst.se/judendom/jom_kipur.php
De tio botdagarna kulminerar i Jom Kipur, vilken är den största av de judiska helgdaganar – och en fastedag. Denna helgdag börjar kvällen innan i synagogan med Kol Nidre, en urgammal juridisk formel. Vi ber om att få bli lösta från alla de löften som vi kommer att ge under det kommande året, men som vi inte kan hålla. Detta gäller endast löften till Gud, löften, som vi menade allvar med, när vi gav dem, och som vi känner skuld över att inte kunna hålla. Löften människor emellan kan inte hävas genom bön, och försoning med Gud är inte möjlig utan att man bett de personer om förlåtelse, som man handlat orätt emot. Det tillhör Jom Kipurs regler att ovänner skall sluta fred, att ljus skall tändas för våra avlidna, att man har en vit kitel (en sorts skrud) och vit kipa, som symboliserar "renhet". Jom Kipur avslutas med Neila – portens stängning – en avslutningsgudstjänst som vädjar om bot, bättring och bönhörelse.

Inga kommentarer: