onsdag 10 februari 2010

Blunda och stick huvudet i sanden

Goldstonerapporten har kritiserats av flera orsaker bl.a. för att flera av de som deltog i utredningen på förhand sagt att de ansåg att Israel gjort sig skyldig till brott och därmed var partiska.
Men den irländske pensionerade översten Desmond Travers som alltså var en av de fyra som skrev rapporten tar nog priset.
Haaretz skriver idag att Travers förkastar tanken på att Israel skulle ha startat offensiven mot Gaza i självförsvar och som en reaktion på Hamas raketberkjutning. Han säger att han baserar sin bedömning på att Hamas bara sköt ett par raketer mot Israel under månaden som föregick offensiven.
Enligt Travers ville Hamas förlänga vapenvilan med Israel innan offensiven startade.
Travers säger också att fotografier som IDF presenterat som bevis för att Hamas lagrade vapen i moskéer är förfalskningar.
Om det stämmer att Travers gjort dessa uttalanden är det helt otroligt att en sådan man fått delta som författare till en FN:rapport.
Eller...? Det var ju FN:s mänskorättsråd som var uppdragsgivare, och uppdraget gick ut på att undersöka bara den ena parten, Israel. Travers var säkert som klippt och skuren för uppdraget.

Goldstone co-author: Hamas fired 'something like two' rockets before Gaza war

Goldstone analyst: Hamas only fired 2 rockets at Israel (Jerusalem Post)
At the press conference he handed out copies of Travers’ interview with the Middle East Monitor, in which Travers stated, “It should be borne in mind that the number of rockets that had been fired into Israel in the month preceding their operations was something like two. The Hamas rockets had ceased being fired into Israel, and not only that, but Hamas sought a continuation of the cease-fire.”

Här kan man läsa vad jag skrev på bloggen några dagar innan Israel inledde offensiven (17 dec 2008):
Raketer från Gaza, FN uttalar sig på ett mer abstrakt plan
Den så kallade vapenvilan mellan Hamas och Israel innebär i dagens läge att det dagligen skjuts ett tiotal raketer från Gaza mot bl.a de israeliska städerna Sderot och Ashkelon.Amerikanska tjänstemän som besöker området som gränsar till Gaza måste enligt direktiv från Washington röra sig i bepansrade fordon.En armétalesman uppgav att för amerikanerna är nu Sderot likställt med Irak och Afghanistan.Det är närmast ett mirakel att ingen allvarligt skadats de senaste dagarna när raketer har landat i tätbebyggda områden.(fotbollsplan, shoppingområde) Vanliga israeliska invånare rör sig ju inte i bepansrade fordon.Trots den dåligt fungerande vapenvilan vill Israel förlänga den.

Och här kan man läsa hur Hamas förklarar att vapenvilan är över(19dec):
Vapenvilan över
...Det sex månader långa eldupphöret mellan Hamas och Israel är över. Hamas meddelade att de inte går med på att förlänga vapenvilan eftersom Israel brutit mot avtalet.Den palestinska rörelsen uppgav tidigare i veckan att man inte går med på att förlänga eldupphöret ifall Israel inte upphör med blockaden av Gaza...
...Enligt den israeliska försvarsministern Ehud Barak ställer man sig ändå fortfarande positiv till fortsatt eldupphör...

Inga kommentarer: