tisdag 12 april 2011

Vår i Israel (del 2)


Vår i Jerusalem

Fredag morgon, vår första dag i Israel. Det har regnat under natten och det är kyligt, bara några plusgrader. Det som är bra med att vara såhär långt söderut är att genast som solen tittar fram blir det ändå varmt, sommar för en nordbo.

En del gator är avstängda i dag, man springer nämligen Jerusalem-maraton, det betyder att trafiken är mer kaotisk än vanligt. För deltagarna är det kanske bra att det inte är så varmt.

På eftermiddagen tittar solen fram, lämpligt väder för en promenad. Sedan är det dags att börja förbereda sabbatsmåltiden som på kvällen avnjuts tillsammans med våra vänners familj.

Snabbt passerar vår första dag.


Sabbatsmorgonen är lite varmare. Vi kan äta frukost på terassen med utsikt över Jerusalem, läsa lite och njuta av solen. Sedan är vi bjudna på lunch till släktingar.

Lunchen äts utomhus,skönt, snödrivorna där hemma börjar vara bortglömda. Min farbror fyller år idag och det måste vi passa på att fira när vi nu råkar vara på plats. Det är också roligt att träffa kusinerna och deras män och se hur småkusinerna växer och blir fler. Att vara småbarnsförälder i Israel är åtminstone inte lättare än i Finland. Vi har det bra med vår långa föräldra- och vårdledighet.Det är något vi borde exportera.

Efter god mat och samvaro drar vi vidare. Tillsammans med våra vänner promenerar vi genom Gamla stan: Jaffaporten, de armeniska och judiska kvarteren. Den återuppbyggda Hurvasynagogan reser sig ståtligt mot skyn, första gången jag gick här fanns det bara en båge som påminde om den förstörda synagogan. Vidare till Klagomuren och tillbaka genom basarkvarteren där butikerna är öppna trots att det är sabbat.

Ännu en dag börjar lida mot sitt slut. I morgon börjar det som vi egentligen är här för. Tillsammans med våra vänner skall vi ta oss till Nasaret för att därifrån göra en fotvandring till Kapernaum.

Inga kommentarer: