fredag 15 april 2011

Vår i Israel ( del 5)

Rundvandring i Nasaret

I Nasaret bor det huvudsakligen araber (ca 70.000), kristna utgör 1/3 av befolkningen och muslimerna 2/3. Det berättades för oss att Nasaret är den enda staden i Israel där butikerna håller stängt på söndag.

Lite högre upp finns Nasaret Ilit en i huvudsak judisk stad med 43.000 invånare.

På Fauzi Azar Inn finns en guide som varje förmiddag visar gästerna runt i Gamla stan. I hennes sällskap fick vi gå genom basarerna fyllda med frukter, kläder och andra varor. Vi träffade på Abu Ashraf som stekte plättar.

Vi besökte en moské och en ortodox kyrka. Under kyrkan fanns det grottor som man tror att för länge sedan har använts som gömställen av förföljda judar /kristna. I El-Babours kryddkvarn doftade det härligt av alla möjliga kryddor. Förutom kryddor fanns där torkade frukter av alla slag. För 5 shekel fick man smaka av allt vad man ville.Det var ett lyckat försäljningsknep för efter att ha smakat köpte vi flera påsar torkade frukter för vår vandring.




På eftermiddagen besökte vi Nazareth Village, ett område där man rekonstruerat byggnader, arbets- och levandsförhållanden från Jesus tid.



På hemvägen till hotellet tog vi en titt på Bebådelse kyrkan, den är stor, största kyrkan i Mellanöstern.I kyrkan finns otaliga konstverk förställande Maria. En oinvigd skulle lätt kunna få för sig att det är Maria som är de kristnas Gud.

Inga kommentarer: