söndag 11 december 2011

Finland säljer vapen till Saudi-Arabien (uppdaterad)

 YLE rapporterade för en tid sedan  att Finland ämnar sälja en större mängd vapen till Saudi-Arabien. Affären  gäller 36 högteknologiska granatkastarsystem.
Affären får naturligtvis kritik eftersom Saudi-Arabien är en diktatur som Finland inte borde sälja vapen till.
Ministrarna som ansvarar för affären vägrade kommentera saken för YLE men det är intressant att se på några av ministrarnas agerande.
Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja var en av undertecknarna för ett upprop som krävde att den förra regeringen skulle stoppa vapenhandeln med Israel.
När det gäller vapenhandeln med Saudi-Arabien vägrar han i egenskap av utrikesminister att kommentera saken.
Tuomiojas reaktion tyder på att han ser vapenhandel med diktaturen Saudi-Arabien som ett mindre problem än vapenhandel med demokratin Israel.

Försvarsminister Stefan Wallin (SFP) vill inte heller kommentera saken men har låtit förstå att exporttillstånd kommer att beviljas.
År 2002 var  Wallins partikamrat Jan-Erik Enestam försvarsminister och då vägrade Finland sälja "vapen"/ gasvarnare till Israel därför att det kunde hota att den internationella säkerheten upprätthölls.
Några sådana hot tycks man inte se  i granatkastaraffären.

Även de Grönas Heidi Hautala, nuvarande utvecklingsminister, har undertecknat uppropet som krävde stopp på vapenhandeln med Israel men också hon vägrar kommentera vapenaffären med Saudi-Arabien och har jävat sig i beslutsprocessen.

Ministerit vaikenevat Patrian asekaupasta Saudi-Arabiaan

 Patrias affärer i Saudiarabien får kritik 

Finlands regering godkände vapenförsäljningen den 15.12. med rösterna 12-4. Utrikesminister Tuomioja hörde till dem som röstade mot försäljningen. Han hade knappast något val om han ville bevara någon form av trovärdighet.

Vapenexport till Saudiarabien godkändes

 Hallitus hyväksyi aseviennin Saudi-Arabiaan

Inga kommentarer: