måndag 9 januari 2012

FST:s presidentvaltent: etniska utrensningar i Israel

Torsdagen 5 januari intervjuade reportrarna Ki Svahnström och Johan Kjellberg kristdemokraternas presidentkanidat Sari Essayah i TV (YLE FST5).
Närmare 20 % av tiden användes till frågor relaterade till Israel. Reportern Johan Kjellberg gav prov på förbluffande okunskap (eller slarv eller manipulering av fakta, bara hur man vill se det).
Intervjuvdelen som behandlar Israel inleds med följande fråga av Johan Kjellberg:" EU länderna,alltså också Finland kritiserade i ett gemensamt uttalande den etniska utrensningen som pågår i Israel, dvs att landets palestinska medborgare diskrimineras.

Var det riktigt att Finland var med om dethär uttalandet?
Johan Kjellberg säger att det pågår en etnisk utrensning i Israel! 
Men i de artiklar jag läst om den rapport som EU ambassadörerna i Israel sammanställt om den arabiska minoritetens ställning  finns det ingenstans nämnt något om etniska utrensningar.Detta verkar vara Johan Kjellbergs eget ordval.
Alla som känner till något om Israel vet att det inte förekommer några etniska utrensningar från israeliska myndigheter.Araberna i Israel har fulla medborgerliga rättigheter, de får säkert kämpa för att allt skall fungera i praktiken men det är något de har gemensamt med de flesta minoritetsfolk.
En sak som inte gör det lättare för den arabiska minoriteten är att flera av dess företrädare i parlamentet i konfliktsituationer väljer att ställa sig på Israels fienders sida.

Här under följer en utskrift av den del av intervjun som behandlar Israel.Man kan notera att Kjellberg påstår att EU länderna har fyra permanenta platser i FN:s säkerhetsråd.(Säkerhetsrådets permanenta medlemmar är USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Frankrike, alltså två EU länder)
En artikel om EU ambassadörernas rapport som det hänvisas till kan läsas här: EU envoys concerned about Israel's Arab minority

Intervjun med KD:s presidentkandidat Sari Essayah kan ses här.


Johan Kjellberg : EU länderna,alltså också Finland kritiserade i ett gemensamt uttalande den etniska utrensningen som pågår i Israel, dvs att landets palestinska medborgare diskrimineras.
Var det riktigt att Finland var med om det här uttalandet?
Sari E: Jag tänker att Israel och de palestinska myndigheterna ska förhandla om fredsavtal mellan dem själva och det är nånting som inte kan göras utanför (av andra?) och därför jag tycker att Israel och de palestinska myndigheterna skall starta fredsavtal så snart som möjligt.
JK: Åtminstone enligt de 27 ambassadörerna som EU har i Israel så diskrimineras palestinierna.
Tycker du att det är riktigt?
SE: Talar ni nu om de palestinska/israeliska araber som bor i Israel?
JK: Ja
SE:Men de har ju samma rättigheter som medborgare i Israel i helhet.... så jag kan inte se hur de är diskriminerade.
JK: Tydligen så fungerar det på pappret men inte i verkligheten.
JK: De fyra EU länderna som är permanenta i FN:s säkerhetsråd kritiserade skarpt den israeliska bosättningspolitiken och senast för någon dag sedan.
Hur skulle Finland ha gjort som medlem av säkerhetsrådet?
SE: Det är en av de saker som måste lösas mellan parterna liksom andra saker som Jerusalem och vilka gränser de skall ha. Också detta är en av de saker.
Ki Svahnström: Varför understöder ni inom KD Israel och inte de kristna inom området som blir i kläm som t.ex. de kristna palestinierna?
SE: Vi stöder ju var och en människa på området för att dom skulle ha bättre framtid och det är inte beroende på om de är israeliska eller palestinier,

Inga kommentarer: