onsdag 8 februari 2012

Hamas och Fatah överens igen

Jag har tappat räkningen på hur många gånger Hamas och Fatah har kommit överens om att försonas.Hittills har de aldrig klarat av att genomföra överenskommelserna i praktiken.

Mahmoud Abbas från Fatah och Hamasledaren Khaled Mashaal undertecknade en ny överenskommelse i måndags, Doha deklarationen.Vi får se om den kommer att få någon praktisk betydelse.

En intressant detalj i överenskommelsen är att Mahmoud Abbas skall bli premiärminister i en övergångsregering som skall förbereda parlaments- och presidentval.
I arabländerna har man det senaste året försökt bli av med diktatorer och införa någon form av demokrati. Palestinierna går nu i motsatt riktning, Mahmoud Abbas blir genom Doha deklarationen envåldshärskare,vilket har väckt protester bland palestinierna.
De som är kritiska till Doha deklarationen säger bland annat att det strider mot palestinsk lagstiftning att Abbas skall sitta som både president och premiärminister och att deklarationen också strider mot den tidigare gjorda överenskommelsen i Kairo.
I en satirisk kommentar av den palestinske aktivisten Ruba al-Najjar kan man läsa på Facebook: "De Palestinska myndigheternas president Mahmoud Abbas gratulerar den nye premiärministern Mahmoud Abbas och inbjuder honom till ett möte med Fatahs ordförande Mahmoud Abbas under ledning av PLO:s ordförande Mahmoud Abbas i de palestinska styrkornas överbefälhavares Mahmoud Abbas hem."

Det är också ifrågasatt om överenskommelsen som slöts mellan Hamas exilledare Mashaal och Abbas  har något stöd i Gaza. Hamasledarna i Gaza säger att överenskommelsen strider mot lagen och därför måste ändras.


De som stöder Abbas säger att försoning mellan Fatrah och Hamas är viktigare än att följa lagen.

Israels premiärminister säger att Abbas måste välja mellan försoning med Hamas och fredsförhandlingar med Israel. Om Abbas och Fatah samarbetar med Hamas, som öppet säger sig kämpa för att förinta den judiska staten Israel, finns det inga förutsättningar för förhandlingar.
I verkligheten är det dock så att även Fatahs (och PLO:s) målsättning är att det inte skall finnas någon judisk stat i Mellanöstern dessa använder sig emellertid av dubbla budskap vilket gör det möjligt för Israel att trots allt förhandla med dem.


Palestinians slam selection of Abbas as unity PM


Hamas split threatens Palestinian unity deal

The New PA-Hamas Agreement: Opening the Gates to the Trojan Horse

Netanyahu: PA chose terror over peace

Inga kommentarer: