onsdag 8 augusti 2012

Egypten bombade terrorister i Sinai?

Egypten säger sig ha bombat ett terroristfäste nära gränsen till Gaza och dödat 20 terrorister. Frågan är ändå om det bara är fråga om ett propagandatrick från den nyvalde presidenten Mohammed Morsy för att rädda ansiktet eller om det är ett verkligt försök att bekämpa terroristerna i området.
Det finns journalister i området som tvivlar på uppgiften om de dödade terroristerna, inga döda kroppar skall ha påträffats.
Reaktionerna på terroristattacken i Sinai visar på hur delat Egypten är. Den nuvarande presidenten vann valet i juni med bara några procentenheter och många beskyller nu honom för den osäkra situationen i Sinai och för att han gått med på att öppna gränsen mot Gaza.
Faktum är att efter att president Mubarak störtades har situationen i Sinai förvärrats.Ett tiotal angrepp har riktats mot gasledningen från Egypten till Israel och Jordanien, polisstationer har angripits, attacker har riktats mot Israel från Sinai osv.

Egypt army raids Sinai; Morsy fires senior officials

 Egypt’s challenge

 Analysis: Morsy, Hamas and the short-lived honeymoon

En artikel om förhållandena i Sinai: In Egypt's Sinai peninsula, militants pose a new threat

2 kommentarer:

Anonym sa...

Egypten bombade terrorister? Vad tycks om jag säger att de riktiga terroristerna finns nu i Haifa eller någonstans och fått sina pengar från israel.

israel vill göra problem mellan hamas och egypten, stänga alla dörrar framför Gaza.

Det är inte omöjligt och inte konstigt alls för israel det är inte första gången. Bästa fienden till israel är ju araberna och muslimerna så hur dumt är det och säga att de terroristerna är Palestinier eller Egypter. Nej det är israel som gjorde detta, de bombade egyptiska strindsvagn, och videon är ute på youtube.

Daniel sa...

Ja Israel bombade, men inte en stridsvagn utan ett egyptisk bepansrat transportfordon med åtminstone 6 terrorister som tog sig över gränsen från Egypten till Israel. Terroristerna hade först dödat 16 egyptiska soldater när de stal två militärfordon för att ta sig in i Israel och döda så många israeler som möjligt.
Mitt inlägg ovan handlar emellertid om Egyptens svar på terrorattacken.Det är egyptiska myndigheter som rapporterar om attacker mot terroristerna i Sinai, flera attacker har följt i dag.