måndag 6 augusti 2012

Terrorattacken från Sinai

Terrorattacken i går kväll från Sinai  kunde ha fått katastrofala följder om inte de  israeliska soldaterna hade lyckats stoppa den. Terroristerna dödade åtminstone 15 egyptiska soldater och var utrustad med skjutvapen och sprängämnen antagligen för att döda så många som möjligt i Israel.
Den israeliska armén hade dock fått vaga varningar om att något var på gång och var därför förberedd och lyckades eliminera terroristerna och deras bepansrade transportfordon efter att de kört in några kilometer på den israeliska sidan av gränsen.

Det kan noteras att när terrorister i Bulgarien (mycket möjligt utsända av Iran/Hizbollah) dödade israeliska turister påstod Iran att det var Israel som låg bakom attacken.
Samma resonemang för Hamas och Muslimska Brödraskapet i Egypten, båda kastar fram anklagelser som utpekar Israel som skyldig, Israel skulle alltså ha attackerat sig själv.
Muslimska Brödraskapet ser också händelsen som en orsak att ändra på fredsavtalet med Israel som säger att Sinai skall vara ett demilitariserat område vilket begränsar antalet soldater som  Egypten kan stationera i området.

Här kan man läsa om händelseförloppet i går kväll:
The Sinai attack: Blow by blow

Här några analyser av läget i Sinai: 
Analysis: Has time come for Egypt to retake Sinai?

Analysis: An intelligence black hole

A bloody incident in the Sinai




                                           The burnt APC the morning after the attack (IDF)

Inga kommentarer: