onsdag 17 april 2019

EU:s åsikt om Israel - Palestina

EU:s utrikespolitiska ledare Federica Mogherini säger att om det inte blir en tvåstatslösning blir det ingen lösning alls. Man kan fråga sig varför EU så totalt låser sig till en lösningsmodell, inget annat duger. EU visar här samma slags ovilja att försöka hitta en fungerande lösning som de palestinska ledarna och EU ställer sig också klart på palestiniernas sida.

Några citat:
Gränser kan inte ändras genom att använda militär styrka - en bra princip helt i enlighet med FN:s stadga men vilka av de gränser vi har i dagens värld har inte ändrats genom att använda militär styrka.

EU erkänner ändringar för gränserna som gällde före 1967 endast om parterna kommer överens om det. Detta gäller även Jerusalem. EU erkänner inte Israels suveränitet över någon av de territorier som Israel ockuperat sen 1967. Detta i enlighet med internationell lag och FN:a säkerhetsråds resolution 242 och 497.
Av nån orsak är man besatt av tanken att de palestinska araberna har rätt till det område som Jordanien ockuperade 1948.
Först säger Mogherini att inga gränser får ändras med våld men det gäller tydligen bara om det skulle vara till Israels fördel.Jordanien tog med våld västbanken och ockuperade det fram till 1967. Området hade genom stadgarna för Palestinamandatet gets till judarna. Araberna tog området med våld, gränserna ändrades, men ändå anser Mogherini att det skall tillhöra araberna. Det finns ingen logik i resonemanget.
Fast det inte är något nytt är det värt att notera att EU inte erkänner Israels suveränitet över det historiska Jerusalem, gamla stan. ( Bara på grund av att araberna ockuperade staden 1948 och det som araber ockuperat skall de tydligen få behålla.)
Resolution 242 är inget hinder för att erkänna Israels rätt till vissa områden öster om Gröna linjen eftersom resolutionen inte säger något om vilka områden Israel skall avstå ifrån.
När det gäller internationell lag så verkar Mogherini noga välja ut vilka lagar hon beaktar. San Remo deklarationen och Palestina mandatets stadgar bryr hon sig inte om.

Om man överger tvåstatslösningen för det med sig mer kaos inte bara till det Heliga landet utan till hela Mellanöstern.
Om EU för fram den åsikten blir det antagligen en självuppfyllande profetia. Men så som Mellanöstern ser ut idag och sett ut de senaste årtiondena behöver det inte alls gå så.

De judiska bosättningarna är olagliga och gör en tvåstatslösning omöjlig - ett mantra som man ideligen upprepar.Men de flesta bosättningarna är inte olagliga, inte heller behöver de vara ett hinder för en tvåstatslösning. Så länge EU ger uttryck för denna åsikt (det är inget mer än en åsikt) kommer palestinierna aldrig att göra nödvändiga kompromisser.

Vår åsikt i dessa frågor är en av huvudelementen som för samman européer och araber i dessa svåra tider. Jag ser väldigt mycket fram emot att fortsätta att samarbeta med dem i denna speciella fråga.
Det förklarar nästan allt: EU samarbetar med araberna i denna fråga och delar deras åsikt.

Speech by High Representative/Vice-President Federica Mogherini at the plenary session of the European Parliament on the US recognition of the Golan Heights as Israeli territory and the possible annexation of the West Bank settlements

EU REJECTS ISRAELI ANNEXATION TALK, WARNS OF MIDDLE EAST CHAOS

Inga kommentarer: