onsdag 18 juli 2007

Hotet från Iran 2

Jag skrev tidigare om det iranska hotet mot Israel. Dethär hotet känner vi alla mer eller mindre till. Men Iran upplevs också som ett hot av många av sina arabiska grannar. De spänningar som finns inom islam, mellan shiiter och sunnimuslimer, är okända för de flesta av oss. Iran är shiamuslimskt, Saudi-Arabien och grannländerna domineras av sunnimuslimer. Dethär bäddar för konflikter.
Elizabeth Kendal från World Evangelical Alliance (WEA) gjorde för en tid sedan en analys av situationen, läs den här. Min text nedan är ett kort sammandrag av WEA:s text.

Av världens muslimer hör ca 85-90% till sunniriktningen men i Mellanöstern är förhållandena ca 50-50.
Shiamuslimerna har i över 1000 år förföljts av sunnimuslimerna och de två grupperna har helt olika uppfattningar om vem som skall vara muslimernas ledare. Shiiterna har trots förföljelse levt i stillhet och funnit sig i sin roll, medan de väntat på att deras messias skall komma för att ställa allt till rätta.
Revolutionen i Iran 1979 ändrade på detta. Ett ökat shiitiskt inflytande var ett direkt hot mot det sunni-islamska dominansen. Irak - Irankriget (1980-88) höll tillbaka shiiterna på västfronten under 80-talet. Samtidigt gjorde Saudi-Arabien vad de kunde för att stoppa shiiterna på den östra fronten.
Den saudiska wahhabismen exporterades framför allt till Pakistan och Afghanistan för att bygga en ideologisk mur runt Iran. Wahhabismen är pro-sharia, pro-jihad, antisemitisk, anti-kristen men också kraftigt anti-shiitisk.
När de USA ledda styrkorna gick in i Irak bröts den västra "muren" kring Iran ner. Shiiterna i Irak befriades från förtrycket från sunnimuslimerna som styrt landet och balansen mellan sunni och shiiter i Mellanöstern förändrades totalt.
När shiiterna fick mera makt och inflytande svarade sunnimulimerna med häftig anti shiitisk extremism som så småningom kan leda till ett fullskaligt krig mellan shiiter och suuni. (Något av detta ser vi redan i Irak)
För att försöka förhindra ett krig mellan grupperna ökade shiiterna på sin anti-israeliska och anti-kristna retorik. Detta i ett försök att avleda sunnimuslimernas hat och förena grupperna i hatet mot gemensamma fiender, judar, Israel, kristna,väst, sekulära muslimer och avfällingar.
Dethär är en av orsakerna till varför Hizbollah (shiiter) i Libanon gör gemensam sak med palestinierna (sunni) och Iran stöder Hamas (sunni).
Det finns risker att situationen I Libanon kommer att urarta till en Irakliknande situation, med strider mellan sunnis och shiiter, där den kristna minoriteten i Libanon kommer att drabbas lika hårt som de irakiska kristna har drabbats.(De senaste veckorna har det pågått de hårdaste interna striderna i Libanon sedan inbördeskriget avslutades)
Saudi - Arabien kan också stå inför oroligheter. Det finns 15% shiiter i Saudi -Arabien, i de östra provinserna är de i majoritet, trots detta är de marginaliserade och förföljda. Saudi-Arabiens shiiter har kopplingar till shiiterna i Iran. Saudi- Arabiens sunner däremot hjälper sunnerna i Irak med jihad mot otrogna shiiter och amerikaner. När dessa återvänder till Saudi-Arabien har hatet mot shiiterna bara växt och striderna kan fortsätta i hemlandet
Det är i de östra delarna som 90% av Saudi-Arabiens oljetillgångar finns vilket naturligtvis ökar områdets strategiska betydelse. Oroligheter kan lätt bryta ut i synnerhet ifall Iran väljer att stöda shiiterna.

Ett exempel på den invecklade situationen mellan shiiter och sunnis och Irans roll i det hela fick vi för några dagar sedan från Bahrain. (artikel i Jerusalem Post)
En medhjälpare till Ayatollah Ali Khamenei skrev i en tidning i Teheran att Bahrain är en iransk provins. Dethär fick några hundra demonstranter i Bahrain att kräva att den iranska ambassadören utvisas, även Bahrains PM reagerade på artikeln.
Bahrain regeras av en familj som är sunnimuslimer medan ca 60% av befolkningen är shiiter.
I Bahrain valde den mest betydelsefulla shiitiska "prästen" att inte ställa sig på Irans sida, han kallade tidningsartikeln grundlös och förklarade klart och tydligt att Bahrain är en självständig stat.
Incidenten visar hur instabil situationen i Mellanöstern är men också hur lätt Iran skulle kunna utöva utpressning på sina grannar om de hade tillgång till kärnvapen.

Inga kommentarer: