söndag 15 juli 2007

Nyhetsrapportering om Israel

Nyhetsmedierna i Finland har ofta en anti -israelisk vinkling av sin rapportering från Mellanöstern.
Ett exempel är en av ledarna i HBL senaste vecka.
Rubriken är: Israel rättstat? Det är Björn Månsson som inte tycker att Israel uppfyller kraven för varken demokrati eller rättstat.
Orsak:Mordechai Vanunu som suttit i fängelse i 18 år dömd för landsförräderi frisläpptes 2004 på vissa villkor. Han har nu brutit mot dessa villkor och en domstol har dömt honom till ett nytt straff.
Detta ger alltså anledning för HBL att skriva en ledare där Israels demokrati ifrågasätts.
Jag frågar mig: Är nyheten en världsnyhet värd att ta upp på ledarplats i Finland? Knappast. Men tydligen kan den användas till att svartmåla Israel om man så vill.

Samtidigt har en del palestinier anklagat Mahmoud Abbas för att fösöka skapa en militärdiktatur genom att överföra makt till sig själv och PLO och förbigå parlamentet i strid med "grundlagen".
Kanske en ledare som kritiskt granskar den palestinska demokratin hade varit mer motiverad.

I Libanon pågår de blodigaste interna striderna sedan inbördeskriget 1975-1990 med artilleri och raketbeskjutning mellan libanesiska armén och Fatah Islam .( som krävt närmare 200 dödsoffer)
Dehär striderna skapar inte heller några större rubriker i Finländsk media. I all synnerhet inte i jämföresle med hur man rapporterade senaste sommar när man kunde göra Israel till syndabock.

Den vinklade rapporteringen blir nästan absurd när Helsingin sanomat istället för att fästa uppmärksamheten på de pågående striderna i Libanon offrar en helsida på att uppmärksamma årsdagen av Hizzbollah - Israelkriget.
Årsgamla nyheter som kan ge en negativ bild av Israel verkar slå högre än färska nyheter där Israel inte är inblandad.

Inga kommentarer: