onsdag 16 januari 2008

Häftig raketbeskjutning från Gaza

I Sderot ljöd sirenerna som varnar för Kassamraketer 14 gånger i går. Gång på gång måste invånarna skynda sig att söka skydd. På kvällen träffade en av raketerna en el-ledning och mänskorna fick sitta i mörker tills skadan reparerats.
Tidigare på dagen hade en 20-årig volontär från Equador skjutits till döds på kibbutsen Ein Ha-Shlosha nära gränsen till Gaza. Vapnet som användes var ett prickskyttegevär. Tidigare har terroristerna från Gaza avfyrat raketer och granater mot bostadsområden, dessa vapen är inga precisionsvapen utan de träffar ungefär det område de riktats mot. Användandet av prickskyttegevär gör att terroristerna kan välja sina offer mycket exakt och detta utsätter människorna i gränsområdet för nya faror.
Under det senaste dygnet har från Gaza avfyrats mer än 100 raketer och granater mot de israeliska städerna Sderot och Askelon. Sedan Hamas övertog kontrollen av Gaza har ca 1500 raketer och granater avfyrats mot Israel.
Detta är något som Israel inte kan acceptera (inget annat land skulle göra det) därför utför israeliska armén operationer i Gaza och ibland utbryter häftiga strider, som igår då 19 personer dödades.
Striderna står inte mellan jämbördiga parter, Hamas bryter ständigt mot internationell lagstiftning genom att angripa civila på motståndarsidan och använda den egna civilbefolkningen som sköld.Det verkar som om varken motståndarnas eller de egnas liv skulle spela någon roll.
Israel värderar högt sina egnas liv och angriper inte civila på motståndarsidan (trots detta blir det civila offer eftersom Hamas gömmer sig bland civilbefolkningen och misstag sker)
Den israeliska armén har till och med order att avbryta sina operationer om civila kommer in i stridszonen.

Israel drog 2005 bort alla militära och civila från Gaza och överlämnade området till palestinierna. Ifall palestinierna skulle ha valt att försöka leva i fred med Israel istället för att dagligen skjuta raketer mot dem skulle Israel inte ha något behov av att på nytt gå in i Gaza, området skulle vara lugnt.
Det är därför närmast löjligt när de palestinska ledarna, med Abbas i spetsen, ropar "massaker" när 19 människor dör i strider i Gaza. Förväntar de sig verkligen att Israel bara skall stå och se på när de blir beskjutna?
Självkritik hör definitivt inte till de palestinska ledarnas egenskaper.

Tyvärr upprepar nyhetsmedia vad de palestinska ledarna säger. YLE hade följande rubrik idag: "Verilöyly Gazassa" men ändrade rubriken till "Gazassa verinen yhteenotto" efter att de blivit uppringda av KGS Tundra Tabloid.

Inga kommentarer: