tisdag 8 januari 2008

Judar som flyktingar 2/3

När vi i Europa under de senaste tusen åren haft problem har man ofta skyllt på judarna och lösningen på problemen har varit att fördriva judarna från sina hem.
Det sägs inte alltid rent ut, men det är budskapet i nyhetsrapporteringen om de judiska bosättningarna på Västbanken. "Judarna måste bort." Det är skrämmande att se hur den långa tradition vi har i Europa av att fördriva judarna från sina hem inte bryts trots att de återvänt till sitt historiska hemland.
Här följer några exempel på hur judarna behandlats i Europa de senaste tusen åren:
(uppgifterna hämtade från Antisemitismin pitkä historia, Eero Kuparinen)
Redan 1096 i samband med det första korståget tvångsförflyttades många judar.
I Frankrike tvingades judarna i flera repriser lämna landet från 1100 talet och framåt. Bl.a. 1306 fördrevs alla judar från Frankrike.
1290 fördrevs judarna från en del av Italien.
England fördrev alla judar från landet samma år. England förblev stängt för judar i 300 år.
Spanien fördrev judarna 1492 .
Portugal fördrev judarna 1496-98.
Prags judar tvingades lämna staden 1745.
Förföljelsen av judarna nådde sin kulmen under 1930-40 talet, när nazisterna sökte efter judar över så gott som hela Europa, inte för att fördriva dem utan för att döda dem.
Judarna i arabländerna tvingades fly åren efter att Israel blev självständig1948.
De senaste dagarna har nyhetsmedia framhållit att judarna är orsak till att fredsprocessen inte går framåt. Speciellt de judar som "olagligt" bor på västbanken (Judéen och Samarien). Lösningen på problemet är den samma som fungerat i tusen år: Judarna måste flytta på sig.
Det är tydligen inte tillräckligt att judarna under årens lopp har fördrivits från land till land i Europa utan även när de bor i sitt historiska hemland hotar historien att upprepa sig.

Inga kommentarer: