söndag 20 januari 2008

Senaste Israelnytt

Ministrarna i den israeliska regeringen är oense om hur man skall reagera på raketbeskjutningen från Gaza. Säkerhetsministern anklagade regeringen för okänslighet för det lidande människorna i Sderot och närliggande områden utsäts för. Det är inte tillräckligt att armén lyckas reducera antalet raketattacker utan man måste få ett totalt stopp för beskjutningen sade han.
Försvarsminister Barak svarade att " vi kommer att hitta en lösning på Kassamproblemet, som vi också gjorde med självmordbombningarna".
Fem Kassamraketer avfyrades på söndagen , och på den senaste veckan har det avfyrats 165 Kassamraketer och 70 granater mot västra Negev i Israel. Mer än 30 terrorister har dödats i striderna. Läs i Jerusalem Post

Gazas enda elkraftverk kommer att kraftigt reducera eldistributionen. En talesman för israeliska försvarsministeriet säger att det är ett propagandatrick av palestinierna, för att ge sken av situationen är värre än den är. Enligt honom finns det bränsle tillräckligt för att hålla kraftverket igång.
Gaza blir inte utan el även om kraftverket skulle stängas.Israel förser Gaza med 70 % och Egypten med 5% av den el som förbrukas i Gaza.
Arbetarna på elverket i Ashkelon säger att situationen är absurd. "Vi riskerar våra liv när vi reparerar skadorna efter Kassamraketerna ändå fortsätter vi att leverera el till Gaza."
FN har kritiserat Israels besluta att stänga gränserna till Gaza, som orsakades av senaste veckas ovanligt kraftiga raketattacker.
Israeliske ministern Zeev Boim sade att istället för att FN fördömer Israels åtgärder borde de fördöma de palestinska terroristerna för att de attackerar israeliska civila. Men "jag hör inte FN uttala sig" sade Boim.

Det bor ca 280.000 israeler på västbanken visade den senaste statistiken.
Israelerna lever i 130 bosättningar, de största är Modi'in Ilit med 37.895 invånare och Ma'ale Adumin med 34.495. Ca 80% av bosättarna lever i några av de stora samhällena på västbanken.

Hamas anklagar Abbas för att hans organisation (Fatah) planerade att döda Hamas PM Haniyeh i en självmordsattack i Gaza.
En annan attack skulle ha riktats mot Hamas TV station.
Fatahtalesmän säger å sin sida att Hamas ljuger för att dölja sina egna brott mot det palestinska folket.

Tax Payers Alliance (TPA) i Storbritannien säger i en rapport att britterna med sina skattepengar bl.a. ger stöd till skolböcker och undervisning i de palestinska områdena som förhärligar våld fostrar till hat.
Hannu Takkula vice ordförande för European Parliament's Committee on Culture and Education sade att "det till barnens rättigheter hör att få del av en hatfri utbildning."

Den grundläggande frågan som borde åtgärdas innan man kan komma vidare i fredsprocessen är den hatpropaganda mot judarna och Israel som allmänt förekommer i det arabiska samhället.
Det är en fråga som enligt Vägkartan borde ha åtgärdats men omvärlden blundar för frågan.

Inga kommentarer: