tisdag 10 november 2009

Hufvudstadsbladet

Hufvudstadsbladet rapporterade idag om firandet av Berlinmurens fall. (Hela Europa firade Berlinmurens fall)

Rapporteringen får ett märkligt inslag när Hufvudstadsbladet väljer att mitt i artikeltexten publicera en bild (sid 10) av palestinier som symboliskt river ner säkerhetsbarriären som Israel byggt för att skydda sina medborgare från terrorattacker.

Det är ett välkänt faktum att palestinierna och pro-palestinska aktivister gärna jämför säkerhetsbarriären med Berlinmuren trots att det inte finns några verkliga likheter. Byggandet av säkerhetsbarriären framtvingades av nästan dagliga terrorattacker från palestinierna.Barriären har fungerat och tillsammans med andra åtgärder gett ett relativt effektivt skydd mot terrorattacker.Berlinmuren hade helt andra uppgifter vilket man helt säkert är medveten om på HBL:s redaktion.

Genom att HBL kopplar Berlinmuren och säkerhetsbarriären till varandra ger man definitivt läsarna en negativ bild av den israeliska säkerhetsbarriären.

Det kan vara fråga om obetänksamhet från redaktionens sida men med tanke på att det är fråga om yrkeskunniga journalisters arbete är det mera troligt att det är ett medvetet val. Man vill helt enkelt ge en negativ bild av säkerhetsbarriären.


Här kan du läsa om muren som palestinierna stödde. (Fred i Mellanöstern)
Arafat var hedersgäst hos den östtyska diktatorn Honecker 1989 bara några veckor innan muren föll och han stödde ideologiskt kommunistregimen som tvingade sin egen befolkning att leva bakom en fängelsemur.

Såhär ser det israeliska säkerhetsstänglset ut i Samarien, ett metallstängsel med en väg på båda sidorna.

Inga kommentarer: