fredag 6 november 2009

Lokaltidningens val

Österbottens Tidning har haft ett par nyhetsnotiser (TT-FNB) från Israel denhär veckan. Man kunde kanske tro att det var Israels beslagtagande av 320 ton vapen och ammunition på väg från Iran till Hizbollah som platsade bland utrikesnyheterna i vår lokaltidning, men så var inte fallet. (t.ex. Washington Post hade nyheten på andra plats Israel says seized ship contained Iranian arms )
I stället hade ÖT en notis om den skandalomsusade svenske journalisten Donald Boström som besökte Israel. Det var han som fick en uppdiktad historia om hur israeliska soldater dödar palestinier för att stjäla deras organ publicerad i Aftonbladet.
Den andra notisen berättade att två israeler gripits för illegal organhandel. Männnen förmedlade kontakter mellan israeler som var villiga att sälja sina organ till köpare utomlands.
ÖT:s redaktion har naturligtvis rätt att välja precis som de vill bland utrikesnyheterna men koncentrationen på Israel och organhandeln gör att man frågar sig om ÖT låter sig utnyttjas till att föra fram tanken att "kanske det ändå låg någon sanning bakom artikeln i Aftonbladet".
Jag hoppas att det inte är så men om det är organhandeln i sig som intresserar ÖT varför är det bara organhandeln i Israel som kommer över nyhetströskeln? Organhandel är ett internationellt problem och nyligen rapporterade AFP om organhandel mellan Jordanien och Egypten men den nyheten kom inte in i lokaltidningen. ( Jobless Jordanians exploited by organ traffickers )

I Sverige fortsätter debatten om Aftonbladet och dess kulturchef Åsa Linderborg på grund av skandalartikeln.
Läs: Aftonbladets tre ingredienser för att väva sin organkonspiration (skriven av Fred i Mellanöstern)
"Nyligen rapporterade nyhetsbyrån AFP att ett stort antal jordanier åtalats för att ha bedrivit illegal handel med njurar som sålts av palestinier till köpare i arabvärlden, däribland Egypten. Men varken Aftonbladet eller TT rapporterade om saken trots att de på torsdagen tyckte att det var relevant att rapportera ett fall om handel med israeliska organ. Anledningen till den skilda hanteringen är försöken att använda helt orelaterade och verkliga rapporter om brottssyndikat för att legitimera den obelagda, dementerade och diskrediterade konspirationsteorin som publicerades på Aftonbladets ”Kultursidor” i augusti. Den antydde systematisk plundring av palestinska organ med det israeliska samhällets goda minne. Detta är grunden i skapandet av alla konspirationsteorier: att använda några noggrannt utvalda verkliga händelser för att försöka belägga en större och orelaterad lögn..."

Inga kommentarer: