måndag 23 november 2009

Kyrkornas Världsråd - Israel

Nu har också Kyrkornas Världsråd sällat sig till dem som fördömer Israels byggplaner i Gilo, en förstad till Jerusalem. Fördömandet är helt i linje med KV:s tidigare ställningstaganden, rådet är mycket anti-israelisk. Synd bara att namnet ger intrycket att rådet på något sätt representerar världens kristna.
KV påstår i sitt uttalande att Gilo är byggt på palestinskt territorium som Israel ockuperade 1967. Faktum är att det inte fanns något palestinskt territorium överhuvudtaget 1967.
I en nyhetsnotis från KV får man läsa att bosättningen Gilo befinner på traditionellt palestinskt land i östra Jerusalem.
Om man vill hänvisa till traditioner så är minsann Jerusalem omådet traditionellt judiskt! Judarna bodde i området tusentals år innan araberna/muslimerna erövrade Jerusalem.
Maurice Ostroff skriver i en artikel i Jerusalem Post att Gilo för det första inte hör till östra Jerusalem (det ligger sydväst om Jerusalem) och för det andra köptes området av judar redan före andra världskriget.
Kanske KV skulle ha viktigare saker att fördöma än judiska byggplaner i Israel. Varför inte t.ex. fokusera på förföljelserna av kristna i muslimvärlden?

Om KV skulle vilja göra skäl för sitt namn borde de utgå från bibeln och vad den har att säga om saken, istället för att låtsas vara politiker. Till vem var det som Gud lovade att ge området, till judarna eller palestinierna?

Beskrivande för var Kyrkornas Världsråd står i förhållande till Israel är att KV:s generalsekreterare sänt ett brev till FN:s generalsekreterare där KV uttalar sitt stöd för Goldstonerapporten. KV säger sig vara oroad över att moståndet från vissa länder kan göra att rapporten urvattnas.
I en nyhetsnotis från KV sägs att Goldstonerapporten fann bevis för att båda parterna begick krigsförbrytelser. Men faktum är att Goldstones team inte presenterade några bevis utan de samlade in vittnesmål, att lägga fram bevis är något helt annat.
Goldstone själv har sagt att om det skulle vara fråga om en domstolsbehandling skulle det inte finnas några bevis. Han har också kritiserat resolutionstexten från mänskorättsrådet (Goldstones uppdragsgivare) för att den inte med ett ord nämner Hamas.
Goldstonerapporten röstades igenom i FN:s generalförsamling med stöd av muslimländerna, Afrika och övriga diktaturstater.
Västvärldens nationer röstade emot eller avstod från att rösta.
Av någon anledning känner sig Kyrkornas Världsråd tydligen hemma bland de först nämnda.

Inga kommentarer: