tisdag 9 augusti 2011

Den tysta majoriteten ryter till

Arieh Fürth har skrivit en artikel som behandlar den ekonomiska situationen i Israel och orsaken till de stora demonstrationerna som ägt rum.
Den tysta majoriteten ryter till
350.000 israeler, däribland 280.000 i Tel Aviv och 30.000 i Jerusalem, demonstrerade på lördagskvällen (06082011) runt om i Israel under parollen "Folket kräver social rättvisa". Få trodde för några veckor sedan att en proteströrelse organiserad på Facebook rörande priset på en av det israeliska kökets stapelvaror, den israeliska "Cottage osten" skulle dra med sig en folklig proteströrelse som i grund och botten ifrågasätter hela den ideologiska grunden till det israeliska neokapitalistiska systemet.
Det israeliska samhället var från början intill början av 1980-talet ett samhälle som var byggt på demokratiska socialistiska principer till skillnad från socialdemokratiska av västeuropeisk typ. Detta förklarar troligen den relativt lätta ideologiska övergången till ett kapitalistiskt system. En annan orsak till detta var utan tvekan Israels starka uppbindning till USA.
I det ursprungliga Israel, dvs fram till början av 1980-talet, var landet ett med förhållandevis små inkomstskillnader och en mycket starkt utvecklad social samhörighets känsla mellan invånarna.
I och med att Likud partiet kom till makten 1977 började utvecklingen i en kapitalistisk riktning som blev allt starkare fram emot början av 1990-talet. Även det israeliska arbetarpartiet antog mer och mer en marknadsekonomisk politik.
Denna politiska utveckling förde med sig en ökning av inkomstklyftorna i samhället men på grund av att det allmänna välståndet ökade så uppmärksammades de inte i större grad...
Läs hela artikeln här.

Trajtenberg oversees first meeting of 'Rothschild Team' Jerusalem Post
Committee head says social protests represent a longing for something real, called "social justice"; says there's "opportunity for change."

Netanyahu: I understand my views on Israel's economic policy need to change Haaretz
Professor Manuel Trajtenberg, head of the experts' panel who will talk with protest leaders, stresses to PM that he must change his priorities and make a real commitment for change.

Jerusalem Post: 'Social protests important, starting new discussions'

Inga kommentarer: