söndag 21 augusti 2011

Massivt raketangrepp på Israel

Närmare 100 raketer på ett par dagar, det måste väl beskrivas som ett krig?
Det är den situation som människorna i södra Israel befinner sig i. Raketattackerna riktar sig dessutom mot civila mål vilket är ett brott mot internationell lag. Befolkningen har uppmantas stanna inomhus i närheten av bomskydd.
En skola i Ber Sheva, en stad med ca en halv miljon invånare, har träffats. En person i staden har dött och flera skadats allvarligt.
GRAD- rakteter har också skjutits mot Ofakim (20.000 invånare), där ett hem träffades och två barn och en man skadades.
Också i staden Ashdod (200.000 invånare) har flera personer skadats av raketer.
Raketer har också skjutits mot flera andra mål med mindre skador som följd.
Det israeliska försvarssystemet "Iron Dome" har skjutit ner flera raketer som riktats mot staden Ashkelon (100.000 invånare).

Southern Israel hit by 80 Gazan rockets
'Iron Dome' intercepts 4 Grads; school in Beersheba hit









Israeliska regeringen hamnar nu att ta ställning till hur man skall reagerea på attackerna.
Skolorna startar inom kort i Israel och man vill inte att situationen skall utvecklas så att barnen måste stanna hemma i bombskydd.
Hittills har det varit flygvapnet som slagit till mot smuggeltunnlar,raketavskjutnigsramper, vapendepåer och vapenfabriker, samt mot medlemmar i PRC, den organisation som stod bakom terrorattacken senaste torsdag.
Yaakov Katz säger i sin analys att läget är besvärligt för Israel :Dels är Israel tvunget att slå tillbaka så hårt att terrororganisationerna blir medvetna om att de måste betala ett högt pris för attacker mot Israel men å andra sidan har man inget intresse av att konflikten trappas upp.
Situationen blir inte enklare av att det verkar var så att Hamas inte har full kontroll över de andra terrorgrupperna i Gaza. Det är också lite svårt att säga hur nära kopplade till varandra Hamas och PRC, som utförde terrorattacken mot Israel är.
Israel anser ändå att Hamas som kontrollerar Gaza bär huvudansvaret för situationen.
Analysis: How to strike back without entering Cast Lead II
Column One: Blood in the streets

Förhållandet mellan Israel och Egypten är också ett problem.
Efter att Egyptens persident Mubarak störtades har situationen i Sinai, som är ett stort demilitariserat ökenområde mellan Israel och Egypten, blivit kaotiskt.
Beduingrupper med kontakter till internationella terrororganisationer har bl.a. utfört attacker mot polisstationer och gasledningen som förser Jordanien och Israel med gas från Egypten.
De egyptiska myndigheterna har helt enkelt förlorat kontrollen över området vilket också förklarar varför den tungt beväpnade terrorgruppen som slog till mot Israel kunde ta sig över gränsen från Gaza till Egypten och vidare in i Israel utan att upptäckas.
I eldstriden mellan terroristerna och israeliska trupper dog också egyptiska gränsbevakare.(En del uppgifter gör gällande att terroristerna var klädda i egyptiska uniformer) Egypten har krävt att Israel skall be om ursäkt för händelsen och att den skall undersökas, vilket Israel har gått med på.
Egypt: Barak's apology for soldiers' deaths not enough

Egypten vill också ha en ursäkt för att israeliska politiker sagt att Egypten förlorat kontrolen över Sinai. Men det är bara en vecka sedan pensionerade egyptsika generaler kom ut i pressen och meddelade att Egypten förlorat kontrollen över Sinai och undantagstillstånd måste utlysas i området.
Egyptens krav på ursäkt har kanske mer att göra med att man vill skjuta skulden på situationen i Sinai på någon annan - Israel.
Det skulle inte vara helt obefogat om Israel i sin tur skulle kräva Egypten på en ursäkt för att terrorister från egyptiskt territorium obehindrat kunnat ta sig in i Israel för att döda 8 personer.
Analysis: Egypt - The blame game

Inga kommentarer: