torsdag 21 mars 2013

Obama och Abbas

Några detaljer från Abbas och Obamas uttalanden.
Det verkar som om Abbas inte har förmågan eller viljan att förhandla med Israel. Han upprepar bara  påståendet att de judiska bosättningarna är olagliga och kräver ett byggstopp innan han kan tänka sig att förhandla. Situationen verkar alltså oförändrad.

Det finns en del detaljer i Obamas uttalanden som är intressanta.
I Ramallah sade Obama att han i framtiden ser en palestinsk stat för för det palestinska folket bredvid den judiska staten Israel.
Redan på flygfältet  när Obama anlände till Israel talade han om den judiska staten Israel, i Ramallah upprepade han sina ord och talade igen om Israel som den judiska staten. Detta är värt att notera eftersom Israel som en judisk stat och judarnas hemland är något som de palestinska ledarna med Abbas i spetsen vägrat gå med på.
En palestinsk stat för palestinierna kan också ses som ett ställningstagande till var de palestinska flyktingarnas ättlingar skall bosätta sig. Alltså ingen automatisk rätt att "återvända" till Israel.

Det är också värt att notera att Obama inte i Ramallah kallar de judiska bosättningarna för olagliga utan säger : "Vi anser inte att bosättningsverksamheten är konstruktiv eller främjar freden. Israels politik är komplex, saken kommer inte att lösas över en natt."
Till palestinierna säger Obama att de inte skall använda bosättningarna som en ursäkt för att vägra inleda förhandlingar.
Det är OK att likt Obama ha åsikten att bosättningarna är ett problem, däremot har Abbas påståenden att bosättningarna är olagliga ingen grund.

Abbas: PA, America 'partners' in pursuit of just peace (Jerusalem Post)

Live report: Obama visits Palestine (Ma'an News Agency)

Inga kommentarer: