söndag 24 mars 2013

Relationerna Turkiet - Israel

Det är naturligtvis bra om relationerna mellan Turkiet och Israel normaliseras.
Jag ser ändå faror men Netanyahus ursäkt. -  Därför att det visar att om man är tillräckligt envis ger alltid de västliga demokratierna efter, oberoende av vem som har rätt eller fel.
När man sätter detta i relation till konflikten mellan Israel och araberna/palestinierna kan det leda till att den arbisk/palestinska sidans vilja till att göra kompromisser ytterligare försämras.- Eftersom motståndaren ändå förr eller senare ger efter.

Mavi Marmara var ett turkiskt skepp som försökte bryta den lagliga israeliska blockaden av Gaza hamn. Detta kan i princip ses som en krigshandling.
Aktivisterna på skeppet påstods vara fredliga men trots det fanns det en grupp som var förberedda för strid med de israeliska soldater som bordade skeppet. Flera israeliska soldater skadades i striderna, en del allvarligt.
Eftersom Israel hade utlyst en blockad var det också deras skyldighet att upprätthålla den och stoppa Mavi Marmara.
I efterhand kan man konstatera att Israel kanske kunde ha utfört bordningen och stoppat Mavi Marmara på ett annat sätt.
 Men faktum kvarstår, det var ett turkiskt skepp som försökte bryta blockaden, det var turkiska medborgare som angrep och skadade  israeliska soldater som skulle förhindra fartyget att nå Gaza.
Sunt förnuft säger att det är Turkiet som borde be om ursäkt.

Men kanske sunt förnuft och politik inte har  något med varandra att göra.

Nu ser det ut som om de första rapporterna om att ursäkten skulle leda till att de diplomatiska relationerna återupprättas var förhastade (de är nu på lägsta möjliga nivå), liksom uppgifterna om att "sken"rättegången mot israeliska officerare läggs ner.
Turkiets premiärminister Erdogan säger att det ännu är för tidigt att utbyta ambassadörer, vi får se vart processen leder, säger han.
Det är värt att notera att premiärminister Erdogans avoga inställning till Israel inte fick sin början i och med Mavi Marmara. Redan i janurari 2009 lämnade Erdogan podiet vid en konferens i Davos när Israels president Peres förklarade Israels inställning till Gaza.


De flesta israeliska politiker har prisat Netanyahu för hans realism och mod, men före detta utrikesminister Liberman ser ursäkten som ett allvarligt misstag.
Liberman är känd för att säga vad han tänker och det ställer ofta till problem, men det kan hända att han har rätt den här gången.

Erdogan: Too soon to drop case against IDF officers

'Deal with Turks doesn't require Gaza blockade end'

Här en analys över vad Israel egentligen bad om ursäkt för:
Analysis: Turkish perception versus reality
 "Despite Erdogan's statements that PM's apology "satisfied Turkish expectations," Israel only apologized for operational mistakes."

Ex navy chief skeptical of Israel apology to Turkey
 "The Turkish government and other elements, despite requests by me... and government officials, preferred to let the IHH - a terrorist organization that is accused of supporting Al-Qaida in Turkey itself - it allowed a flotilla of hate for Israel [to proceed]," Marom added. "They attacked us."

 Turkish ties (Ledare JP)

Inga kommentarer: