söndag 8 december 2013

Israel - Guds frälsningsplan (del 3/4)

Vägen tillbaka öppnas

 Jag är vägen...(sade Jesus, Messias, Guds lamm)
Vägen tillbaka beskrivs bäst med påskalammet som förebild.
Blodet från lammet som slaktades i Egypten räddade Israels barn från dödsängeln och omedelbart efter denna händelse började vandringen mot det utlovade landet.
Alla hus som hade lammets blod på dörrposterna räddades, det hade absolut ingen betydelse hur fromma och präktiga människorna i huset var.
När Guds lamm Messias offrades, gav han sitt liv, ingen tog det.Lammets blod ger alla som vill ta emot det möjlighet att börja vandra på ”Den Vägen”. ”Dödsängeln” är besegrad och vägen till det ”utlovade landet” är öppen.
Ingen prestation krävdes i Egypten, ingen prestation krävs av oss, annat än att vi accepterar den väg Gud valt till vår räddning.

Matteus börjar sittevangelium med orden: Detta är berättelsen om Jesus Kristus (Kristus = Messias), Davids son Abrahams son.

Markus har en liknande inledning: Här börjar evangeliet om Jesus Kristus, Guds Son.

Lukas berättar om Jesu mor som var trolovad med Josef av Davids släkt och ängeln Gabriel berättar för Maria:
Se, du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus.
Han skall bli stor och kallas den Högstes Son, och Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron.
Han skall vara konung över Jakobs hus för evigt, och hans rike skall aldrig få något slut."

Johannes säger i sin inledning att ”Ordet blev kött”. Gud ord och hans löfte till Adam och Eva uppfylldes i Jesus.

Gud hade tagit lång tid på sig men här fanns nu den som skulle krossa ormens huvud. Tiden var inne att öppna vägen tillbaka till gemenskap med Gud.

Vägen var Jesus Messias, en ättling till Abraham, av Juda stam och av Davids släkt, en jude som kom till sitt eget folk och verkade öppet bland dem i tre år.
Han helade sjuka, uppväckte döda och gav förlåtelse till syndare, ändå var det många som tvivlade på om han var den som skulle komma.
Det var mycket som stämde med vad profeterna hade lovat men det var också en del som inte verkade stämma.

För oss som har facit i hand är det enklare.Vi vet att Messias skall komma två gånger.
Befrielsen från Egypten och påskfirandet kan här hjälpa oss att förstå Guds frälsningsplan.
Gud räddade sitt folk från Egypten för att föra dem in i det utlovade landet, men mellan dessa två händelser kommer det en ökenvandring.
Messias kom och öppnade vägen till räddning för sitt folk och alla som vill gå den vägen.Men han för oss inte rakt in i paradiset, vår vandring på frälsningsvägen kan i mycket liknas med en ökenvandring.
Vi är räddade, vi har gemenskap med Gud, han är vår Far men det sker inom oss.Till det yttre är vi kvar i denhär världen och lever på samma villkor som alla andra och vi väntar på den slutliga befrielsen, att Gud skall föra oss in i ”landet”.
Och han kommer att göra det. Messias kommer att återvända och lika exakt som profeterna beskrev Messias första ankomst kommer deras beskrivning av hans andra ankomst visa sig vara.

Inga kommentarer: