tisdag 19 mars 2019

Purim - förr och nu - hotet finns kvar


Den judiska högtiden Purim firas den här veckan med början onsdag kväll. Festen firas till minne av att judarna lyckades överleva den onde Hamans försök att få alla judar i Persien dödade. Den judiske drottningen Ester spelade en avgörande roll i dramat, genom sitt mod skapade hon förutsättningar för judarna att försvara sig mot det dödliga angreppet från Haman.

Ett känt citat från Esters bok är Mordokajs (Esters fosterfars) uppmuntrande ord till Ester, när hon tvekar att riskera livet för att rädda det judiska folket: "Vem vet om du inte har nått kunglig värdighet just för en tid som denna? " (Est.4:14)

Dessa ord skall vi ta till oss. Få av oss anser sig ha fått kunglig värdighet likt Ester, men alla har vi en position i samhället och alla vi som är kristna får se oss som Guds barn, och därmed har det getts oss en kunglig värdighet. Låt oss använda den lika modigt och självuppoffrande som Ester.

Varför? Därför att samma ande som verkade i Haman för 2500 är verksam i våra dagar. Hatet mot judarna finns på gatorna och i palatsen.

Haman var inte den första som försökte utrota judarna. När Israels barn var slavar i Egypten befallde Farao att alla nyfödda judiska pojkar skulle dödas. Haman var inte heller den sista. Många personer och ideologier har under de senaste årtusendena drivits av samma ande som Haman.

Trots att frälsaren för de kristna är judarnas Messias har den kristna kyrkan vid många tillfällen påverkats av Hamans ande. Den respekterade kyrkofadern Augustinus (354-430) ansåg att judarna skulle tillåtas leva för att därmed vara bevis för de kristna hur det går när man är olydig mot Gud. Därför rådde länge den uppfattningen att judarna skulle kuvas och tvingas leva i misär för att ha en avskräckande inverkan på kristna.

Luther skrev en bok med titeln "Om judarna och deras lögner" (1543), den boken kunde lika väl ha skrivits av Haman. Boken är fylld med hat mot judarna och uppmanar till våldsdåd mot dem.

Samma ande kan man fortfarande se i uttalanden från Kyrkornas världsråd, Lutherska världsförbundet och många andra religiösa organisationer när de uttalar sig om Israel.

Om Hamans ande påverkat kristendomen genom tiderna så är det inte bättre ställt med islam. Både kristna och judar har genom tiderna betraktats som andra klassens medborgare i muslimska länder. Redan Mohammed förde krig mot judiska stammar i Arabien och kriget mellan islam och judarna pågår ännu  idag. Israels huvudstad Jerusalem står där i centrum. Tyvärr kan man notera att största delen av de så kallade kristna staterna i denna strid ställer sig på islams sida.

Ett citat av profeten Mohammed som finns med i stadgarna för terrororganisationen Hamas och som upprepas av imaner världen över lyder:"Domedagen kommer inte förrän muslimerna bekämpar judarna (dödar judarna), när juden gömmer sig bakom stenar och träd kommer stenarna och träden att säga: muslim här finns en jude bakom mig, kom och döda honom".

Tydligare än så kan knappast Hamans ande visa sig.

Förintelsen för bara några årtionden sedan är ett färskt exempel på hur hatet mot judarna kan sprida sig över en hel kontinent. Ja egentligen över hela världen, för de flesta av dem som inte aktivt deltog i mördandet av judarna valde att blunda, att inte agera.

Det får inte hända på nytt säger man allmänt. Men det händer på nytt nästan dagligen. Judar mördas för att de är judar och hatet mot judarna finns med i gatudemonstrationer och i FN-omröstningar.

Under Förintelsen var massorna tysta inför hatet mot judarna. Vi skall inte låta det hända igen! Låt Mordokajs ord till Ester bli ord till dig: "Vem vet om du inte har nått kunglig värdighet just för en tid som denna?"  Ester riskerade sitt liv för att rädda judarna. Är vi beredda att riskera något för att stå upp för judarna, det folk som Bibeln kallar Guds egendomsfolk och hans ögonsten.

Esters ingripande gav judarna rätt att försvara sig. Det är det minsta vi måste kräva, att Israel, judarnas stat, har rätt att försvara sig mot angrepp utan att ständigt fördömas.

Här följer några exempel på hur hatet mot judarna tar sig uttryck idag:

-Den palestinska myndigheten ledd av Mahmoud Abbas betalar livslång lön till palestinier som mördat judar och gripits av israeliska myndigheter. Mördarna betraktas som hjältar och förebilder i samhället.

- Iranska ledare (Persien) hotar gång på gång med att den judiska staten skall utplånas.Iran bygger vapen och allierar sig med terrorgrupper för att kunna förverkliga sitt mål. Omvärlden blundar och satsar på att bygga upp goda ekonomiska relationer till landet.

- I FN:s olika organ fördöms Israel årligen i betydligt flera resolutioner än andra stater.

-Senaste år röstade EU staterna i generalförsamlingen för 16 av 21 resolutioner som kritiserar Israel och bara 6 resolutioner som riktade sig mot världens övriga stater.

- WHO fördömde för ett år sedan ensidigt Israel, inga andra stater.

- FN:s råd för mänskliga rättigheter fördömer årligen Israel i flera resolutioner än andra länder tillsammans.Israel är den enda staten som behandlas vid varje session. Efter nästan varje större väpnad konflikt i området tillsätter rådet en kommission för att utreda Israels påstådda krigsbrott, inte motståndarnas.

- UNESCO har röstat igenom flera resolutioner där judarnas rätt till Jerusalem och deras historia i staden förnekas. Samma sak gäller andra heliga platser för judarna.

- Israels rätt att försvara sig ifrågasätts nästan varje gång Israel svarar på en terrorattack och t.ex. Amnesty International har krävt att Israel utsätts för ett vapenembargo ( vilket är ett annat sätt att säga att judarna skall låta sig dödas utan att försvara sig).

- Media väljer allmänt att framställa Israel i en negativ dager. Oberoende av vad som hänt framställs Israels som angripare och palestinierna som offer.

Det finns idag de som attackerar judar, misshandlar och dödar dem bara för att de är judar. Det finns ledare och ideologier som uppmuntrar dessa angrepp.

Stora delar av världens stater erkänner inte idag judarnas rätt till en egen stat på det område som Bibeln säger att Gud gett dem och som snart hundra år gamla internationella avtal bekräftar.

Samma gäller Israels huvudstad Jerusalem. Trots att judarna har en 3000 år gammal historisk, religiös och politisk koppling till Jerusalem erkänner i princip ingen denna rätt. I stället visar omvärlden upp en sällan skådad enighet i att det historiska Jerusalem med Tempelberget skall tillfalla araberna/muslimerna.

Det finns personer och ideologier som idag aktivt kämpar likt Haman, för att döda judarna och ta deras ägodelar ifrån dem.

Det finns också många som inte tar ställning. Liksom under Förintelsen väljer många att blunda och tiga. T.ex. i FN-organen lägger man ner sina röster och i möten med andra människor är man tyst.

Jag hoppas att Ester får inspirera oss att våga tala ut, stå för sanningen, stå vid judarnas sida, dem som vi historiskt sett så många gånger tidigare har svikit.

Läs Esters bok, låt dig inspireras, agera! Kanske just du kan bli använd i en tid som denna!






Inga kommentarer: