tisdag 19 mars 2024

Insändare i Hufvudstadsbladet 19 mars

 Insändare: Varför vänder sig världen mot Israel, inte Hamas? (Rubriken sattes av HBL)

Hamas fälla

När Israel brutalt attackerades  av terroristorganisationen Hamas den 7 oktober reagerade omvärlden snabbt.  EU parlamentet, USA och statsledare krävde att Hamas måste elimineras. Nu fem månader senare målar politiska ledare och media upp en bild av kriget i Gaza som något av det värsta världen upplevt och kräver  en vapenvila som i praktiken låter Hamas bli kvar vid makten. 

Den humanitära situationen i Gaza, med ca 2 miljoner invånare, utmålas som en katastrof enastående i sitt slag.  Men enligt Röda Korset dör 3 miljoner barn i vår värld årligen av svält, 345 miljoner människor lider av akut hunger och 800 miljoner har brist på mat. Bara i Sudan finns det på grund av kriget 25 miljoner som är i behov av humanitär hjälp och 7 miljoner flyktingar. 
 
Hamas offrar medvetet civila i kriget, det tjänar deras syften. Militära experter säger att Israel däremot  gjort mer än vad andra arméer skulle göra för att skydda civila. Dödsoffrens antal är med tanke på omständigheterna inte ovanligt högt. När USA ledda styrkor bekämpade IS i städer i Irak varierade de civila dödsoffrens andel mellan 1- 3 civil per dödad soldat. Utgående från de uppgifter som Hamas och Israel lämnat är de civilas andel i Gaza ungefär 1/1.
Uppgifter om dödsoffrens antal i Gaza är synnerligen osäkra. Professor i statistik, Abraham Wyner, påstår att de siffror som Hamas ger angående dödsoffer är en statistisk omöjlighet. I bästa fall är de manipulerade i värsta fall påhittade, säger han.
 
Det totala antalet dödsoffer i Gaza är enligt Hamas ca 30.000. Det är bara ca 3 % av dödsoffren i arabiska krig under 2000-talet, Jemen 150.000, Syrien 500.000, Darfur 300.000 dödsoffer. 
När man ser sammanhanget och proportionerna måste man fråga sig: Varför denna ensidiga fokusering och överdrifter angående läget i Gaza?
Omvärlden krävde att Hamas måste elimineras. Israel har tagit på sig uppgiften, offrat hundratals soldater och gjort stora ekonomiska uppoffringar i kriget mot Hamas. Ändå vänder sig stora delar av världen mot Israel. Antisemitiska attacker har ökat dramatiskt, judar kan inte röra sig tryggt på gatorna i Europa, det kommer krav på bojkott av israeliska artister och idrottsmän, folk demonstrerar och visar sitt hat mot Israel, inte mot terroristorganisationen Hamas.
Hamza, en palestinsk fredsaktivist  som nu lever i exil efter att ha suttit i fängelse i Gaza säger i en intervju att problemet med Israels tidigare operationer i Gaza var att de inte då gjorde slut på Hamas. Nu betalar både palestinier och israeler för det, säger han
   Det visar på vikten av att omvärlden håller sig till fakta och stöder Israel. Blir Hamas kvar vid makten har vi något mycket värre framför oss.
 
Daniel Brunell

Inga kommentarer: