fredag 22 mars 2024

Vem ljuger om mathjälpen till Gaza?

 Alla, från mannen på gatan till USA:s president och FN:s generalsekreterare, kräver att Israel måste tillåta humanitära förnödenheter att komma in  till Gaza. Kravet bygger naturligtvis på tanken att Israel förhindrar hjälptransporterna.

Israel förnekar detta. Nu senast är det COGAT, israeliska försvarsministeriets avdelning som sköter civila ärendena på palestinska områden, som säger att Israel inte hindrar bistånd kommer in, man inspekterar hjälpen av säkerhetsskäl och det görs effektivt. Man  kan inspektera 44 lastbilar i timmen.

Israel har kapacitet att granska ytterligare 100 lastbilar per dag om hjälptransporterna ökar säger COGAT.

Någon ljuger eftersom båda versionerna av situationen inte kan stämma.

Hur kan man avgöra vem som ljuger?

I böckerna om Narnia av C.S. Lewis finns det en intressant episod där Susan och Peter

måste välja vem de skall tro på, Lucy eller Edmund. Lucy har berättat en osannolik och omöjlig historia medan Edmund förnekar den. För att få hjälp med frågan går de till professorn.

Han ställer frågan: Vem skulle ni rent erfarenhetsmässigt anse som den trovärdigaste, er syster eller er bror? Vem av dem håller sig striktast till sanningen?

Både Susan och Peter medger att Lucy är den mer trovärdiga, men det är ju omöjligt i det här fallet tillägger de.

Det är mer än jag vet säger professorn, men att anklaga någon, som man alltid funnit sanningsenlig, för lögn är allvarligt, ytterst allvarligt.

Professorn avlutar diskussionen: För ögonblicket och såvida inte ytterligare bevis företes, måste vi därför anta att hon talar sanning.

Vad kan vi lära härav?

Med över tjugor års erfarenhet kan jag säga att Israel är den mer trovärdiga, den som inte brukar ljuga.

Omvärlden, från mannen på gatan till FN och politiska ledare ljuger däremot ofta om saker som berör Israel.

T.ex. - Judarna har inte rätt att bosätta sig i Judéen och Samarien (trots att det är just det San Remo deklarationen och Nationernas Förbunds stadgar för Palestina mandatet ger dem rätt till)

- Israel måste dra sig tillbaka till 1967 års gräns ( det finns ingen gräns från 1967 och om vapenstilleståndslinjen man syftar på sägs det i vapenstilleståndsavtalet att det inte skall ha någon betydelse för en eventuell framtida gräns)

- Israel är en apartheidstat ( även araberna i Israel tillbakavisar detta påstående)

De som också annars ljuger om Israel och deras rättigheter säger att Israel förhindrar hjälp att komma in till Gaza.

Israel som enligt erfarenhet visat sig trovärdig förnekar detta.

Jag rekommenderar professorns åsikt: För ögonblicket och såvida inte ytterligare bevis företes, måste vi därför anta att Israel talar sanning.

Detta behöver inte betyda  att det inte skulle råda brist på mat i Gaza. Att distribuera hjälpen inne i Gaza har visat sig vara mycket utmanande. Det är ett krigsområde där både Hamas och andra väpnade gäng gett sig på  hjälptransporterna och lagt beslag på hjälpen, och där en civil myndighet saknas.

Hjälpbehovet är också stort eftersom en stor del av befolkningen i över 70 år vant sig vid att det är FN (UNRWA) som ser till att det finns mat. Det är något man inte själv behövt ta ansvar för. Det förfarandet är lika galet som om FN skulle förse karelarna i Finland och  alla deras ättlingar med mat och skolgång.

Matbristen behöver alltså inte alls var Israels fel, men som så ofta förr är det enklast och för många naturligast att skylla på Israel/judarna.

Humanitär hjälp 19 mars : 248 lastbilar in till Gaza  FN kunde distribuera126

Humanitär hjälp 21 mars  208 lastbilar in till Gaza FN distribuerade 155


Inga kommentarer: