tisdag 19 mars 2024

Svält eller inte svält, det är frågan

 HBL: USA: ”Första gången hel befolkning står inför svält”

– Enligt den mest respekterade mätmetoden står 100 procent av befolkningen i Gaza inför allvarliga nivåer av akut livsmedelsbrist. Det är första gången en hel befolkning har klassats så, säger utrikesminister Blinken under en pressträff i Filippinernas huvudstad Manila, där han befinner sig.

Blinken jämför situationen i Gaza med Sudan och Afghanistan, där 80 respektive 70 procent av befolkningen beräknas vara i behov av humanitärt stöd..."

Om det faktiskt är så att 100% avbefolkningen i Gaza lider av akut livsmedelsbrist trots att mer än 100 lastbilar med livsmedel dagligen transporteras in till området borde man kanske tänka över vad man håller på med.

Om all hjälp försvinner och inte är till någon hjälp kanske man borde  hjälpa  andra svältande, där det gör någon nytta.

För övrigt blir det lite motsägelsefullt när HBL också publicerat en artikel om en familj som utsattes för ett bombangrepp medan de höll på med att förbereda kvällsmåltiden som avslutar dagens ramadanfasta. Har man mat eller inte kan man fråga sig.

Om man räknar om Blinkens siffror från procent till absoluta tal blir de hungrande 80 % i Sudan till 36 miljoner och 70 % i Afghanistan blir 28 miljoner. 

Båda länderna har alltså mer än 10 gånger fler hungrande än Gaza, som får all uppmärksamhet.

Market scenes in Nusierat, central Gaza. Yesterday, March 18. Delat av MFA Israel.


Inga kommentarer: