måndag 19 augusti 2024

Månadsrapport från ECI

 Månadsrapport från European Coalition for Israel

Sedan vår första Månadsrapport från Europeiska koalitionen för Israel sändes ut år 2003 har sätten och tempot för kommunikation ändrat dramatiskt. I dag kan vi få de senaste nyheterna i realtid genom våra smarttelefoner och behöver inte längre vänta på kvällsnyheterna på radio eller tv. Ändå är det skäl att i detta snabbtempoflöde av nyheter ibland ta ett steg bakåt för att se saker och ting i ett bredare perspektiv. Det är därför som vi fortfarande år 2024 sänder ut våra ECI Månadsrapporter.

ECI är inte i första hand en nyhetsförmedling utan en organisation som de facto skapar nyheter i och med att vi – genom bön, utbildning och påverkansarbete – är en del av en politisk och diplomatisk process som på olika sätt har inflytande inom världspolitiken. Här ligger mervärdet med ECI genom att vi inte i första hand tillmötesgår en publik som redan är av samma åsikt som vi, utan snarare riktar oss till dem som i själva verket är av annan åsikt eller inte har någon åsikt eller helt enkelt okunniga.

I vår Månadsrapport är målet att ge dig en uppdatering för en del av denna verksamhet. I denna Månadsrapport får du till exempel nyheter från Portugal och Italien och ända från New York! Tack för att du gör detta arbete möjligt!

Tomas Sandell

Grundare och direktor för ECI

Ärkebiskopen av Canterbury anslöt sig till Israelkritikerna och pressen på judarna växer sig starkare...

Läs mera här!

torsdag 15 augusti 2024

Hela världen anser att judar inte får be på Tempelberget

Israeliske ministern Itamar Ben Gvir besökte Tempelberget på minnesdagen av templets förstörelse. Han lär ska ha bett på platsen och sjungit psalmer tillsammans med andra besökare.

Det har fått omvärlden att reagera starkt. Händelsen var en provokation som kan sätta hela Mellanöstern i brand anser man. Ännu värre är det att Ben Gvir säger att han anser att judar har rätt att be på platsen.

Ben Gvir är en extremist som enligt min mening inte borde sitta i någon regering överhuvudtaget, men det är inte jag, och inte någon annan utomstående som väljer Israels regering. Det gör de israeliska medborgarna enligt de demokratiska spelregler som gäller i landet. Han tycker om att provocera och ställa till problem. Antagligen var hans uttalanden och hans sätt att besöka Tempelberget långt i från diplomatiska.

Premiärminister Netanyahu tycker inte om hans agerande och många rabbiner säger att det är totalt förbjudet för judar att besöka Tempelberget på grund av dess helighet.

Men ändå vill jag påstå att det är omoraliskt och hyckleri av värsta sort när utomstående, de må vara från USA eller Europa, säger att judar inte får besöka Tempelberget eller be där. Muslimerna säger så, men västvärlden med den historiska kunskap vi borde ha och med den moraliska resning vi tror oss ha har ingen rätt att säga så.

Tempelberget har varit en helig plats för judarna där man bett och tillbett Gud  i omkring 3000 år. Om någon har rätt att komma dit för att be så är det judarna.

Muslimernas närvaro på platsen sträcker sig ungefär 1400 år bakåt i tiden. Om något skall beskrivas som en provokation så är det att muslimer har en helgedom på Tempelberget där de tillber Allah.

I stället för att bocka och buga för muslimvärlden borde västvärlden klart och tydligt säga att det inte är någon provokation när judar tillber på Tempelberget, det är deras naturliga rättighet. Inget som någon behöver klaga över.

US leads international condemnations of Ben Gvir’s ‘provocations’ at Temple Mount (TOI)

State Department says minister’s declaration that prayer is allowed at site contributes to ‘greater insecurity and instability in the region’; UN calls move ‘unduly provocative’


Temple-denial, Jerusalem-denial, and Israel-denial remain foundations of Palestinian identity (PMW)

While Jews mourned the destruction of the Temples on Tisha B’Av (9th of Av), the Palestinian Authority increased its denial of the Jewish connection to the land and increased its religious hate speech:

- “No one has a connection to the Western Wall except for the Muslims!” 

- “The Western Wall and the Western Wall Plaza ... is an exclusive religious right of the Muslims... particularly not these foreign settlers (i.e., Jews) who never had any connection to this land”

- “This land belonged to the Palestinians, and it still belongs to the Palestinians, and it will belong to the Palestinians”

- “The issue between us and the Jews is an existential issue and not an issue of borders. Palestine is the possession of all Muslims... The entire Muslim nation must defend Palestine”

- “Let them [Palestinians] take precautions and take up their weapons so that this plot will not pass”


PA Chairman Mahmoud Abbas’ Advisor on Religious Affairs Mahmoud Al-Habbash: “For thousands of years, Jerusalem was a Palestinian, Arab, and Canaanite city, and it is an Islamic Christian city... and the occupation (i.e., Israel) does not even have a minimal right to it. Let me be clear, sincere, and direct – not even a religious right. We do not recognize any religious right of theirs. Even the Al-Buraq Wall that they claim is the Western Wall is an Islamic waqf (i.e., a religious endowment)… All the claims and lies with which they [the Jews] are attempting to invent an alleged right for themselves will not change the Arab, Islamic, and Palestinian identity of the holy city [of Jerusalem].”

[PA Chairman Mahmoud Abbas’ Advisor on Religious Affairs Mahmoud Al-Habbash, Facebook page, June 5, 2024]



söndag 11 augusti 2024

Hamas använder skolor som högkvarter men omvärlden fördömer Israel

 Reaktionerna från omvärlden följer ett redan gammalt mönster. Man tar Hamas uppgifter på allvar och struntar i vad Israel säger. Påstår Hamas att 100 har dödats, anklagar omvärlden Israel för en massaker, oberoende av vilka uppgifter Israel kommer med.

Tydligen vill omvärlden inte ens ta reda på fakta.

Ingen verkar heller vara upprörd över att Hamas hänsynslöst använder skolor som högkvarter och annars också söker skydd i de humanitära skyddsområden som upprättas för att skydda civila.

Omvärlden har blivit närmast totalt förblindad.

Amid global criticism, Israel names 19 it says it killed in terror HQ at Gaza school

IDF rejects Hamas claim of over 90 dead after strike on terror operatives at Gaza school

'A lie can travel': Israeli, Palestinian officials dig heels in on Gaza school strike narratives

'Shameful concentration camp': Albanese renews accusations of Israeli genocide in Gaza

tisdag 6 augusti 2024

Israel manifestation i Jakobstad

 I dag hölls en Israel manifestation till stöd för Israel i Jakobstad. Omkring 250 personer deltog i evenemanget.

Tillfället innehöll korta tal och sånginslag. Som avslutning sjöngs Israels nationalsång och pastorer, präster och representanter för stadens församlingar välsignade Israel.




En liten motdemonstration förekom också. Ett par småpojkar cyklade omkring på torget och ropade "Allahu akbar "(Allah är störst/större) och "Free Palestine". En liten grupp stora bröder eller pappor stod en bit längre bort med den palestinska flaggan och ropade ut samma budskap. Polisen var på plats och höll ordning och det förekom inga egentliga oroligheter.


Video från tillfället kan ses här!


Mitt bidrag till manifestationen finns här nedanför:

Kanske ni strider mot Gud!

När Stora rådet ville hindra Jesu lärjungar att vittna om att Jesus hade uppstått och att han var frälsaren och kungen som kom med syndernas förlåtelse till Israels folk, sade Gamaliel som var en av medlemmarna i Stora rådet till de övriga rådsmedlemmarna: “Kanske ni strider mot Gud!”

Det är ett ord som vi kan överföra till vår behandling och bemötande av Israel. Se till att du inte strider mot Gud. Det är något jag önskar att vi  skulle tänka på, också att politiker, journalister och olika påverkare skulle göra det.


Innan jag går vidare vill jag rikta ett tack till dem som arrangerat detta tillfälle, det är viktigt att visa att det finns folk som står upp för Israel i en tid som denna. Israel har i snart ett år fört ett krig på flera fronter mot Iran och dess allierade som har som mål att  utplåna den judiska staten.  Israel säger att kriget handlar om statens överlevnad.

Jag tackar också för att jag inbjudits att säga några ord. Jag har ombetts säga något om Israel ur ett andligt perspektiv.


Om vi inte skall strida mot Gud behöver vi känna till vad Gud kämpar för och står för. Bibeln ger svaret.

Om vi förenklar Bibeln kan vi säga att det är en kärleksberättelse, en dramatisk och ibland tragisk kärlekshistoria. En berättelse som har två huvudroller och en viktig biroll.


Den första huvudrollen spelas av Gud som uppenbarar sig som Fadern, skaparen – som sonen Jesus, frälsaren och som hjälparen den helige Ande.


Den andra huvudrollen spelas av Israels folk, judarna. 

Flera ställen i Bibeln beskriver relationen mellan Gud och Israel som ett äktenskap, Israel som Guds brud. Israel beskrivs också som Guds ögonsten, alltså något som Gud värderar oerhört högt.

Vi som läst Bibeln vet att Israel inte alltid varit en god och trogen hustru men det förändrar inte Guds kärlek och hans trofasthet.


Samma sak gäller för övrigt den kristna kyrkan. Man kan nog säga att den genom tiderna gett sig hän åt alla de synder som Israels folk gjort sig skyldiga till och kyrkan är lika beroende av Guds kärlek,trofasthet och nåd.


Den viktiga birollen spelas av Ormen, djävulen, den Onde, Lögnens fader (Joh 8:44). Han gör allt för att förstöra relationen mellan Gud och hans folk.Han har flera gånger under historiens lopp försökt utrota judarna för att omintetgöra Guds plan. I dag gör han verkligen skäl för namnet Lögnens Fader. Han är väldigt aktiv i nyhetsmedia och bland världens politiker, och målet är fortfarande det samma, att förstöra Guds plan och Guds relation till människorna.


Gud har nämligen en plan med sin relation till det judiska folket. Till den planen hörde att ett barn, en son skulle födas. Vi vet att Jesus föddes, Guds son och en son av det judiska folket av Davids släkt.


Det var budskapet om honom som Stora Rådet ville stoppa när Gamaliel varnade dem för att strida mot Gud.


Men Guds plan med det judiska folket Israel sträcker sig längre framåt. Sonen Jesus, Messias, kom som frälsare men skall komma tillbaka som kung och regera över sitt folk. Därför har Gud lovat att föra sitt folk tillbaka till sitt land. Precis som folket fanns där när han föddes skall de finnas där när han kommer tillbaka.


Vi som lever i dag lever i en väldigt speciell tid av historien. Vi får med egna ögon se hur Gud för tillbaka sitt folk till landet han lovat dem.


Det är intressant att se hur Gud motiverar att han för tillbaka sitt folk. Det är inte för att de är så goda och fromma och det är inte på grund av våra böner. Gud gör det för sitt heliga namns skull och bevisar sig helig inför deras ögon. Gud visar att han är trofast och håller vad han lovat och lika säkert som han för judarna tillbaka till sitt land kommer han att ge sitt folk  sin Ande och ett nytt hjärta så att de blir den brud, den hustru som de är ämnade att vara.


Nu kan vi fråga oss: Om Gud har en sån kärleksrelation till Israels folk, var kommer vi hednakristna in i bilden? Det tog faktiskt en tid innan Jesu lärjungar och apostlarna förstod att Jesus inte bara var judarnas konung, och att syndernas förlåtelse i Jesu namn och blod inte bara gällde det judiska folket. Men när de förstod det spreds budskapet om Jesus över världen.


Paulus förklarade att hedningarna nu var inympade i samma heliga rot som judarna och medborgare tillsammans med de heliga och tillhör Guds familj, uppbyggda på apostlarnas grund.


Nu kommer jag till slutet på Guds plan för det judiska folket Israel så långt som Bibeln avslöjar den.

I Uppenbarelseboken säger en ängel åt Johannes att han skall visa honom bruden, Lammets hustru. Det Johannes då får se är det nya Jerusalem. Det intressanta är att om nån vill komma in i den staden måste han gå igenom en av de tolv portarna som bär namnen på Israels barns tolv stammar.

Staden har tolv grundstenar och på dem står namnet på de tolv apostlarna, som alltså var judar.


Vi behöver inte förstå denna bild men vi ser att judarna finns med i Guds plan för mänskligheten, från början till slutet.


Därför sätter också djävulen in alla sina krafter mot Israel. Och han gör ett effektivt arbete. Han har i stort sett fått alla världens stater att vända sig mot Israel. 

Många kyrkosamfund vänder sig också mot Israel. 

Han har fått en stor del av nyhetsmedia att glömma sin uppgift att förmedla och förklara fakta och istället bygger man upp hatet mot Israel och judarna genom bristfälliga nyheter och ibland rena lögner.


Det är en strid på gång och huvudstriden är inte den vi ser med våra ögon. 

Vi måste minnas att en andlig strid också är på gång.

Gud vann egentligen redan vid korset och den tomma graven men slutstriden måste ändå utkämpas. 

Det är början av den striden vi ser byggas upp inför våra ögon.

Vår uppgift är att se till att vi inte strider mot Gud. Och inte bara det, vi får delta i striden såsom apostlarna gjorde, ledda av Guds ord och den helige Ande, med de gåvor, den utrustning vi fått och i den ställning och position vi har i samhället.