tisdag 6 augusti 2024

Israel manifestation i Jakobstad

 I dag hölls en Israel manifestation till stöd för Israel i Jakobstad. Omkring 250 personer deltog i evenemanget.

Tillfället innehöll korta tal och sånginslag. Som avslutning sjöngs Israels nationalsång och pastorer, präster och representanter för stadens församlingar välsignade Israel.




En liten motdemonstration förekom också. Ett par småpojkar cyklade omkring på torget och ropade "Allahu akbar "(Allah är störst/större) och "Free Palestine". En liten grupp stora bröder eller pappor stod en bit längre bort med den palestinska flaggan och ropade ut samma budskap. Polisen var på plats och höll ordning och det förekom inga egentliga oroligheter.


Video från tillfället kan ses här!


Mitt bidrag till manifestationen finns här nedanför:

Kanske ni strider mot Gud!

När Stora rådet ville hindra Jesu lärjungar att vittna om att Jesus hade uppstått och att han var frälsaren och kungen som kom med syndernas förlåtelse till Israels folk, sade Gamaliel som var en av medlemmarna i Stora rådet till de övriga rådsmedlemmarna: “Kanske ni strider mot Gud!”

Det är ett ord som vi kan överföra till vår behandling och bemötande av Israel. Se till att du inte strider mot Gud. Det är något jag önskar att vi  skulle tänka på, också att politiker, journalister och olika påverkare skulle göra det.


Innan jag går vidare vill jag rikta ett tack till dem som arrangerat detta tillfälle, det är viktigt att visa att det finns folk som står upp för Israel i en tid som denna. Israel har i snart ett år fört ett krig på flera fronter mot Iran och dess allierade som har som mål att  utplåna den judiska staten.  Israel säger att kriget handlar om statens överlevnad.

Jag tackar också för att jag inbjudits att säga några ord. Jag har ombetts säga något om Israel ur ett andligt perspektiv.


Om vi inte skall strida mot Gud behöver vi känna till vad Gud kämpar för och står för. Bibeln ger svaret.

Om vi förenklar Bibeln kan vi säga att det är en kärleksberättelse, en dramatisk och ibland tragisk kärlekshistoria. En berättelse som har två huvudroller och en viktig biroll.


Den första huvudrollen spelas av Gud som uppenbarar sig som Fadern, skaparen – som sonen Jesus, frälsaren och som hjälparen den helige Ande.


Den andra huvudrollen spelas av Israels folk, judarna. 

Flera ställen i Bibeln beskriver relationen mellan Gud och Israel som ett äktenskap, Israel som Guds brud. Israel beskrivs också som Guds ögonsten, alltså något som Gud värderar oerhört högt.

Vi som läst Bibeln vet att Israel inte alltid varit en god och trogen hustru men det förändrar inte Guds kärlek och hans trofasthet.


Samma sak gäller för övrigt den kristna kyrkan. Man kan nog säga att den genom tiderna gett sig hän åt alla de synder som Israels folk gjort sig skyldiga till och kyrkan är lika beroende av Guds kärlek,trofasthet och nåd.


Den viktiga birollen spelas av Ormen, djävulen, den Onde, Lögnens fader (Joh 8:44). Han gör allt för att förstöra relationen mellan Gud och hans folk.Han har flera gånger under historiens lopp försökt utrota judarna för att omintetgöra Guds plan. I dag gör han verkligen skäl för namnet Lögnens Fader. Han är väldigt aktiv i nyhetsmedia och bland världens politiker, och målet är fortfarande det samma, att förstöra Guds plan och Guds relation till människorna.


Gud har nämligen en plan med sin relation till det judiska folket. Till den planen hörde att ett barn, en son skulle födas. Vi vet att Jesus föddes, Guds son och en son av det judiska folket av Davids släkt.


Det var budskapet om honom som Stora Rådet ville stoppa när Gamaliel varnade dem för att strida mot Gud.


Men Guds plan med det judiska folket Israel sträcker sig längre framåt. Sonen Jesus, Messias, kom som frälsare men skall komma tillbaka som kung och regera över sitt folk. Därför har Gud lovat att föra sitt folk tillbaka till sitt land. Precis som folket fanns där när han föddes skall de finnas där när han kommer tillbaka.


Vi som lever i dag lever i en väldigt speciell tid av historien. Vi får med egna ögon se hur Gud för tillbaka sitt folk till landet han lovat dem.


Det är intressant att se hur Gud motiverar att han för tillbaka sitt folk. Det är inte för att de är så goda och fromma och det är inte på grund av våra böner. Gud gör det för sitt heliga namns skull och bevisar sig helig inför deras ögon. Gud visar att han är trofast och håller vad han lovat och lika säkert som han för judarna tillbaka till sitt land kommer han att ge sitt folk  sin Ande och ett nytt hjärta så att de blir den brud, den hustru som de är ämnade att vara.


Nu kan vi fråga oss: Om Gud har en sån kärleksrelation till Israels folk, var kommer vi hednakristna in i bilden? Det tog faktiskt en tid innan Jesu lärjungar och apostlarna förstod att Jesus inte bara var judarnas konung, och att syndernas förlåtelse i Jesu namn och blod inte bara gällde det judiska folket. Men när de förstod det spreds budskapet om Jesus över världen.


Paulus förklarade att hedningarna nu var inympade i samma heliga rot som judarna och medborgare tillsammans med de heliga och tillhör Guds familj, uppbyggda på apostlarnas grund.


Nu kommer jag till slutet på Guds plan för det judiska folket Israel så långt som Bibeln avslöjar den.

I Uppenbarelseboken säger en ängel åt Johannes att han skall visa honom bruden, Lammets hustru. Det Johannes då får se är det nya Jerusalem. Det intressanta är att om nån vill komma in i den staden måste han gå igenom en av de tolv portarna som bär namnen på Israels barns tolv stammar.

Staden har tolv grundstenar och på dem står namnet på de tolv apostlarna, som alltså var judar.


Vi behöver inte förstå denna bild men vi ser att judarna finns med i Guds plan för mänskligheten, från början till slutet.


Därför sätter också djävulen in alla sina krafter mot Israel. Och han gör ett effektivt arbete. Han har i stort sett fått alla världens stater att vända sig mot Israel. 

Många kyrkosamfund vänder sig också mot Israel. 

Han har fått en stor del av nyhetsmedia att glömma sin uppgift att förmedla och förklara fakta och istället bygger man upp hatet mot Israel och judarna genom bristfälliga nyheter och ibland rena lögner.


Det är en strid på gång och huvudstriden är inte den vi ser med våra ögon. 

Vi måste minnas att en andlig strid också är på gång.

Gud vann egentligen redan vid korset och den tomma graven men slutstriden måste ändå utkämpas. 

Det är början av den striden vi ser byggas upp inför våra ögon.

Vår uppgift är att se till att vi inte strider mot Gud. Och inte bara det, vi får delta i striden såsom apostlarna gjorde, ledda av Guds ord och den helige Ande, med de gåvor, den utrustning vi fått och i den ställning och position vi har i samhället.




Inga kommentarer: