torsdag 2 augusti 2007

43% av palestinierna stöder varken Fatah eller Hamas

De två palestinska organisationerna Hamas och Fatah satt för bara två månader sedan i samma regering men är för tillfället bittra fiender. De anklagar nästan dagligen varandra för maktmissbruk och för den dåliga situationen på de palestinska områdena.
Hamas visade igår i Gaza beslagtagna dokument som bevisade hur korrumperad Fatah var under Arafats ledning fram till 2004. Fatah reagerade med vrede på beskyllningarna och krävde å sin sida att Hamas skulle redovisa för de miljoner dollar de erhållit från Iran och Qatar.
Nästan hälften av palestinierna stöder varken Fatah eller Hamas säger en färsk opinionsundersökning, det är kanske inte så svårt att förstå. Fatah får 42% Hamas 15%.

Läs mer i Jerusalem Post



Premiärminister Salaam Fayads nya regering utelämnade kravet att "göra motstånd"mot Israel från regeringsprogrammet. Detta ledde till att Fayad mordhotades av flera palestinska grupperingar. Premiärminister Fayad har nu tvingats "förklara" sig och säger att palestinierna fortfarande har all rätt att fortsätta sin kamp mot ockupationen.
Israel tar inte Fayads nya uttalanden så allvarligt, uttalandena är för den palestinska publiken, säger man.
Det är detta som är och har varit problemet med de palestinska ledarna. De har ett budskap för omvärlden (fred) och ett annat för palestinierna (krig). Det är först när de vågar tala om fred för det egna folket, och hålla fast vid sina ord, som verkliga möjligheter för fred öppnar sig.

Läs mer i Jpost



Eldupphörsavtalet för ett år sedan räddade Hizbollah säger en av dess talesmän. Om kriget hade fortsatt 10 dagar till hade Hizbollah varit tvungen att kapitulera.

Det hade förbättrat situationen Libanon radikalt men nu blev det som det blev.

Läs mer i Jpost

Inga kommentarer: