fredag 10 augusti 2007

Helsingin Sanomats förklaring till varför fredsprocessen bröt samman

Helsingin Sanomat rapporterade 8.8. om mötet mellan Abbas och Olmer.På ett typsikt sätt vinklar man artikeln för att ge läsarna den bild av verkligheten som man vill förmedla.
HS pekar på en (1) orsak varför Oslofredsprocessen bröt samman.Orsaken är inte Hamas förödande bombattacker på 90-talet, inte Arafats eldiga tal där han uppmanade massorna till jihad och till att erövra Jeusalem och andra israeliska städer,inte palestiniernas krav på att flyktingarna och deras barn skall få återvända till Israel, inte deras kompromisslösa inställning till gränserna eller intifadan de startade hösten 2000. Varför nämner HS inget om detta? Därför att det är fel part som då skulle utpekas som skyldig till sammanbrottet.
HS väljer att lyfta fram " Israels olagliga bosättningarna på palestiniernas land" som den stora orsaken till sammanbrottet.
Det blir två fel i samma mening.
1) Det är inte automatsikt olagligt när judar bosätter sig i det som judar kallar Judéen och Samarien (Västbanken). Tvärtom finns det ett klart stöd i Nationernas Förbunds stadgar, för hur Palestina Mandatet skall förvaltas, för judar att bosätta sig över hela området.
2) Hela Judéen och Samarien (Västbanken) är inte automatsikt "palestiniernas land". Israels regering säger mycket klart att de eftersträvar en tvåstatslösning men Västbanken är ett territorium som både araber och judar gör anspråk på, därför måste det till förhandlingar för att bestämma var gränserna skall gå.
Osloprocessen gick ut på "land för fred". När sammanbrottet kom bodde redan ca 95% av palestinierna på områden som administrerades av de Palestinska Myndigheterna. Israel hade gett en hel del men fick ingen fred, tvärtom. Sedan Osloprocessen startade har flera judar dödats än under någon annan period av "fred" sedan Israels självständighetsförklaring.

I sluet av artikeln kan man läsa om Hamas, som enligt HS är en stor påverkare i Mellanöstern, med ett stort stöd bland palestinierna. HS har tydligen missat den senaste opinionsundersökningen som gav Hamas ett stöd på endast 15%. Dessutom ansåg 53,4% att säkerhetssituationen i Gaza hade försämrats sedan Hamas tog över kontrollen.
Hamas är kanske mera en stor påverkare på grund av sina vapen och terrorverksamheten, än på grund av understödet från befolkningen.
HS påpekar att Hamas har valsegerns fullmakter men borde kanske ifrågasätta om de fullmakterna finns kvar efter striderna och kuppen i Gaza.

Inga kommentarer: