måndag 13 augusti 2007

Situationen i Iran

Omvärlden koncentrerar sig på Irans kärnvapenupprustning, vilket i och för sig är viktigt, men samtidigt pågår det en kamp inne i Iran för att skaka av sig ayatollornas ok. Hur denna kamp utfaller kommer att ha stor betydelse för utvecklingen i Mellanöstern.
Under de senaste sex veckorna har åtminstone 118 människor avrättats i Iran skriver Amir Taheri i The Wall Street Journal.Enligt den islamska chefsåklagaren Saeed Mortazavi kommer ytterligare åtminstone 150 människor, inklusive fem kvinnor, att hängas eller stenas de kommande veckorna.
Det är på order av president Ahmadinejad som många av avrättningarna utförs, i en kampanj mot "anti-islamska huliganer".
På några månader har också över 30 människor "försvunnit". Det är fråga om fackföreningsledare, studentaktivister, journalister och till och med mullor som motsätter sig den nuvarande regimen som råkat illa ut.
Enligt chefen för den islamska polisen har nästan en miljon människor arresterats för brott mot klädselreglerna som trädde i kraft för ett år sedan. De flesta stannar bara någon dag i fängelse som varning, men över 20.000 satt förra veckan i fängelse för brott mot klädselreglerna och över 6.000 för att de umgicks över könsgränserna utan att var gifta.
Det är bl.a. de fria fackföreningarna som Ahmadinejads regim fruktar. En fackföreningsledare säger att över 1.000 människor blir avskedade varje dag på grund av regeringens åtgärder.
Värre är att över 1.000 arbetare har omkommit i "arbetsolyckor" sedan april och inga av olyckorna har utretts.Åtminstone i 13 fall misstänker man att regeringens hantlangare förorsakat dödsfallen.
Samtidigt som flera studentledare arresterats försöker regeringen förhindra information från omvärlden att nå Iran genom att blockera internetsidor.
Sedan april har 30 tidningar tvingats upphöra och åtminstone 17 journalister sitter i fängelse, två av dem är redan dömda till hängning.

Alla förstår säkert att situationen för de kristna i denhär omgivningen är mycket farlig och svår.
Läs Amir Taheris artikel
Läs mer om situationen i Iran (Freedom House)

1 kommentar:

Anonym sa...

ingen tvekan om att folket e trött på ayatollornas skitsnack, ju mer folk blir arbetslösa ju mer deras vänner "försvinner" ju mer mullorna försöker skrämmas för att få makt, ju mer växer missnöjet. o ja tror att dessa 12månader som kommer, kommer avgöra det iranska folkets framtid.

det mullorna trodde i början var att om man skrämde folk o gjorde de till underlägsna skulle göra så de hade all makt över de. men d ironiska är att efter 30 år av denna bullshit, så är det just deras behandling av sitt egna folk som blir deras fall. usa vill ha bort de (kanske inte alltid de bästa avsikterna...host*olja*) deras egna folk vill ha bort de, alla iranier utomlands vill ha bort de. deras dagar är räknade, deras enda chans är att lyfta folket från den depression som de går igenom o arbetslöshet , men då mister de också makten.

de är i en återvändningsgränd o därför fruktar jag verkligen för om de får tag på massförstörelse vapen,då ere knas. de har inga problem att döda sina egna som attackera andra länder. jättespänt läge.. vi får alla be att d inte blir blodigt.

usa skulle göra bäst i att stödja de krafter i iran som verkar för frihet.. o se till att ahmadinejad inte får tag på uran!