tisdag 31 oktober 2017

Reaktioner på Israels sprängning av tunnel

Israeliska armén sprängde igår en tunnel som antagligen Islamsk Jihad höll på att gräva från Gaza till Israel. Sprängningen utfördes på den israeliska sidan av gränsen för att förhindra att tunneln används för att attackera Israel. En medlem av Islamsk Jihad uppgav för en jordansk tidning att tunneln grävts för att frita palestinska fångar (kidnappa israeler för att använda dem som utpressning och bytesvara).
Det var alltså fråga om en ren försvarsåtgärd av Israel och en välmotiverad sådan.
Men hur reagerar palestinierna? Jo de är arga och hotar med en gruvlig hämnd för att Israel vågar försvara sig och förstöra tunneln. Om det inte skulle vara fråga om liv och död skulle palestiniernas agerande vara skrattretande.Tycker de verkligen att de ska ha rätt att attackera Israel utan att Israel reagerar?

Representanter för de palestinska myndigheterna väljer att inte fördöma tunnelbygget utan anklagar i stället Israel för att ha använt giftgas i tunneln. Ett påstående som inte har någon verklighetsgrund, flera personer som gick in i tunneln för att rädda dem som var i tunneln vid explosionen kvävdes av röken.

Representanter för Islamsk Jihad drog sig inte för att kalla explosionen en massaker och lovade att de överväger alla möjligheter som ett svar på den.

Hamas ledare i Gaza Ismai Haniyeh lovade också vid begravningen av dem som dödats att det kommer ett våldsamt svar "blod för blod och förstörelse för förstörelse" sade han.

Iran fördömde också Israel "den blodtörstiga sionistregimen" istället för att fördöma palestiniernas olagliga intrång på Israels territorium

På den israeliska sidan är man nöjd med att man har till förfogande ny teknologi som gör det möjligt att upptäcka tunnlarna som kommer från Gaza. Israel har också varit tydlig med att man inte kommer att acceptera några som helst angrepp, men inte heller är man intresserad av att situationen eskalerar.

IDF blows up Gaza attack tunnel, killing 7 Palestinians and wounding 12 inside
“This is a massacre,” said senior Islamic Jihad leader Khaled al-Batash. “All our options are open. We will take all considerations into account, but we will not allow the enemy to set the rules of engagement.”

“The Zionist terror government must realize that we will not hesitate to protect our people and our land,” Islamic Jihad spokesman Dawood Shehab said on Twitter,  adding that the terror group “is considering all of its options,” including the “option of responding to this aggression.”

PA accuses Israel of using "poisonous gas"  while exploding terror tunnel

IRAN SLAMS 'BLOODTHIRSTY' ISRAEL FOLLOWING GAZA TERROR TUNNEL DESTRUCTION
The blood-thirsty Zionist regime is trying to bend the will of the oppressed people of the occupied territories to guarantee its security by killing Palestinian youths,” said Iranian Foreign Ministry spokesman Bahram Qasemi.

Hamas promises ‘blood for blood’ after tunnel bombing, but sticks to unity plans

Netanyahu hails ‘breakthrough technology’ in discovery of Gaza attack tunnel
“I told you many times before that we are developing breakthrough technology to deal with the tunnel threat,” said Netanyahu at the start of the meeting. “We are implementing it. Today, we located a tunnel and we destroyed it.”

Terror Tunnel: The Media’s Selective Omission


Inga kommentarer: