tisdag 13 november 2018

Blir det krig med Gaza nu - eller senare?

Ett fullskaligt krig hotar igen att bryta ut mellan Israel och flera terroristgrupper i Gaza. Hamas som styr Gaza sedan 2007 är naturligtvis den största och mest betydelsefulla av dessa.
Eftersom omvärlden vanligtvis ger Israel skulden för varje konflikt den är inblandad i kan det vara värt att göra en kort historisk tillbakablick.
Gaza ingick i det brittiska Palestinamandatet (1920) där det enligt Nationernas förbud skulle återupprättas en judisk stat.
 I samband med Israels självständighetsförklaring 1948 och påföljande krig erövrade Egypten området.
Israel erövrade området i sexdagarskriget 1967. Under Israels ockupation hade invånarna i området det relativt bra. Många palestinier arbetade i Israel och samarbetade med invånarna i de judiska bosättningarna i området. Inte var det något idealsamhälle men jämfört med dagens situation var det mycket bättre.
När den palestinska myndigheten grundades efter Osloavtalet 1994 kom PLO med dess ledare Arafat till staden  Gaza. Israeliska trupper och några tusen bosättare fanns kvar i Gazaområdet fram till 2005.
Efter 2005 har det inte funnits israeliska trupper i området och inte heller judiska bosättare.
Förhoppningarna 2005 var att palestinierna i samarbete med omvärlden skulle starta en fredlig utveckling av området som inte längre var ockuperat.
Dessa förhoppningarna grusades totalt 2007 när Hamas efter blodiga sammandrabbningar med Fatah tog makten i Gaza.
Efter Hamas maktövertagande i Gaza ökade raketbeskjutningen från området markant. Under årens lopp har tiotusentals raketer och granater skjutits från Gaza mot israeliska städer och bostadsområden.
När raketbeskjutningen blivit för intensiv har Israel satt igång militära operationer för att få slut på beskjutningen (2008-2009, 2012, 2014). Efter dessa krig har det följt en tid av relativt lugn men raketbeskjutningen har alltid återupptagits efter en tid.

Under det senaste året ( sedan mars) har Hamas använt en ny taktik. Speciellt under veckosluten har tusentals människor transporterats till gränsområdet mellan Gaza och Israel för att ställa till med upplopp.Försök att bryta genom gränsstängslet hör till taktiken, olika slags bomber kastas mot de israeliska soldaterna som bevakar gränsen och även eldvapen har använts under upploppen.
Med hjälp av ballonger och drakar har man från Gaza dessutom flugit in brandbomber över Israel vilket har resulterat i att tusentals hektar mark brunnit, odlingsmark, skog och naturreservat.
Många palestinier har dödats i upploppen men för Hamas spelar det ingen roll. Dödsoffren har varit till nytta i propagandakriget mot Israel.

Raketer har också vid flera tillfällen skjutits men bara så många att man kunnat räkna med att Israels svar skulle vara relativt milt.Israel har vanligtvis svarat med att bomba utsiktstorn, avfyrningsramper och liknande vilket förorsakat endast små materiella skador.

Man har alltså under det senaste halvåret kunna se att Israel och Hamas enligt det tidigare kända mönstret är på väg mot en ny större konfrontation. Frågan har bara varit: när kommer den, hur länge kan man skjuta upp den och vad kommer att utlösa den?

Ifall det vi nu ser är början på ett nytt krig har vi fått svar på frågorna.Det är naturligtvis ännu möjligt att Hamas ( och Iran i bakgrunden) väljer att avsluta raketattackerna. Då kommer även Israel att hålla tillbaka sina trupper eftersom man inte ville ha ett nytt blodigt krig med dödsoffer på båda sidorna.

Vad utlöste de våldsamheter vi nu ser?
Jag skulle inte vara förvånad ifall omvärlden pekar på eldstriden i Gaza som förorsakades av att israeliska soldater befann sig i området. I eldstriden dödades en hög israelisk officer och en Hamasmedlem av samma kaliber samt fem andra terrorister.
Om händelsen vet vi bara det som IDF meddelat, att soldaterna var på spaningsuppdrag, de upptäcktes och en eldstrid utbröt.

Det är lätt att förstå att Hamas på något sätt måste reagera på händelsen.Hamas har beskrivit händelsen som en stor framgång och seger. De svarade också med att omedelbart skjuta närmare 20 raketer mot Israel. Israel valde att inte besvara den beskjutningen. Där kunde Hamas ha valt att sätta stopp för händelseutvecklingen.

Men efter en dags betänketid (eller konsulteringar med sina bidragsgivare i Iran?) valde Hamas att göra ett massivt raketanfall mot israeliska städer.
Varför nu, kan man fråga sig? Det är svårt att säga. Israel har haft en del diplomatiska framgångar med arabiska gulfstater den senaste tiden.Ett nytt krig i Gaza med många palestinska dödsoffer kan omintetgöra det som uppnåtts och det finns många som gärna ser en sån utveckling.
En annan möjlig orsak är att eldstriden med de israeliska soldaterna ger Hamas möjlighet att lägga skulden på Israel. Omvärlden och media kommer antagligen att köpa den förklaringen. Det är inte många som bryr sig om att se den större bilden och vad som pågått under en längre tid.
Till den större bilden hör att man kommer ihåg att det inte är två jämbördiga parter som strider. De strider vi nu ser är en fortsättning på terroristorganisationen Hamas långvariga kamp för att döda judar och utplåna den judiska staten och på den andra sidan de åtgärder som den demokratiska staten Israel vidtar för att försvarar sina medborgare. Det är fråga om terror mot fred och ordning, diktatur mot demokrati.

Vi får hoppas att läget ännu lugnar ner sig och att det inte blir fler dödsoffer. Men i så fall är det ändå ingen lösning på problemet.
Så länge Hamas finns vid makten i Gaza kvarstår frågorna:när kommer nästa stora konflikt, hur länge kan man skjuta upp den och vad kommer att utlösa den?








Inga kommentarer: