onsdag 14 november 2018

Hur skall man besegra det onda?

Det onda i rubriken syftar på Hamas och andra terroristgrupper i Gaza. Hamas ondska kommer kanske bäst fram i ett uttalande från Hamas ledare Ismail Haniyeh under kriget 2014. "Vi älskar döden lika mycket som våra fiender älskar livet" sa han då.
Hamas har ingen respekt för livet. Man strävar efter att döda sina fiender (främst judarna) men inte heller den egna befolkningens liv har något värde. Tvärtom lär man att det är ett privilegium att dö i striden mot Israel.

Hur kan man bekämpa en sådan ondska? För oss i Norden är det närmast en filosofisk fråga men för de politiska ledarna i Israel är det en praktisk fråga som de måste ta ställning till. Och åsikterna är väldigt delade i frågan.

Efter att Hamas i 25 timmar  i medeltal skjutit 20 raketer i timmen mot israeliska samhällen, raketer som förorsakade dödsoffer och skador på människor och byggnader, gick Israel med på ett eldupphör så gott som genast när Hamas begärde det. Detta utan att den israeliska armén verkar ha förorsakat någon betydande skada på Hamas verksamhet i Gaza.

Premiärminister Netanyahu var den som drev på ett godkännande av vapenvilan. Alla hans motiv kan vi inte känna till, det finns säkert många faktorer som inte är kända för gemene man. På kort sikt innebär vapenvilan att många mänskoliv räddades. I motsats till Hamas så har det säkert betydelse för Netanyahu.

Men det är många i oppositionen och även medlemmar i hans regering som nu anklagar honom för att ha kapitulerat för terroristerna i Gaza. Det är också vad många invånare i gränsområdet till Gaza anser. De vet att de även i fortsättningen måste vara beredda på nästa raketattack från Gaza.

Det ser också ut som om eldupphöret skulle förorsaka en regeringskris i Israel. Försvarsminister Liberman som är ledare för partiet Yisrael Beytenu  har meddelat att han avgår.
Ledaren för ett annat regeringsparti, Jewish Home, Naftali Bennett har krävt att bli ny försvarsminister annars drar också hans parti sig ur regeringen.

De som anser att vapenvilan är en bra sak för Israel motiverar det med att det är det bästa man kan uppnå för tillfället.
Om israeliska armén skulle gå in i Gaza och lyckas avväpna största delen av Hamas skulle Israel bli tvungen att styra Gaza och hålla ordning på området. En ny ockupation av Gaza är definitivt inget Israel är intresserad av.
Risken är också att i tomrummet efter Hamas skulle grupper som står IS nära få större spelrum. Dessa är om möjligt ännu grymmare än Hamas.

Så frågan blir: Vad ska man göra när det finns bara dåliga alternativ?
Netanyahu valde den här gången minsta våldet väg. Vad det innebär för framtiden kan vi inte veta.
Risken är alltid att kriget i framtiden kommer att bli ännu blodigare och mer förödande än ett krig i dagens läge hade blivit.

Hamas har inget problem med vapenvilan. I Gaza firas segern över Israel och man lovar redan nu att nästa gång är det städerna Jaffa och Haifa som kommer att angripas.

Defense Minister Liberman resigns, says Israel ‘capitulated to terror’ in Gaza

Jewish Home in ultimatum to Netanyahu: Give us Defense Ministry or we leave

Opposition slams Netanyahu, calls for elections after Liberman exit

FORMER U.S. ENVOY: A MILITARY DEFEAT OF HAMAS NOW IS BAD FOR ISRAEL

Visiting Gaza border towns, opposition leaders push tougher response to attacks

Claiming victory in 2-day rocket barrage, Hamas backers rally across Gaza

Inga kommentarer: