tisdag 8 februari 2022

Amnestys apartheidrapport och medias behandling av den

 Amnestys rapport i sig är ingen överraskning, den är en fortsättning på Amnestys svartmålning av Israel under tiotals år. Medias reaktion på rapporten är däremot oerhört skrämmande. Kritik av Israel betraktas tydligen alltid som fakta.

Jag behandlar här både rapporten och medias ( YLE och ÖT) agerande.

Här några plock från rapporten:

Amnestys rapport är ingen objektiv rapport. Den stöder nästan alla de krav palestinierna ställer på Israel och den använder ett språkbruk som hela tiden är propalestinsk eller antiisraelisk. Ett exempel är användandet av begreppet  OCCUPIED PALESTINIAN TERRITORIES (OPT).

En neutral beteckning skulle var "omstritt territorium" men också "ockuperat territorium" skulle vara mer korrekt. Men som jag många gånger sagt kan det inte vara "palestinskt" territorium eftersom det aldrig varit det. Efter att turkarna (Ottomanska riket" förlorade området i första världskriget gav Nationernas förbund uppdraget åt Storbritannien att förvalta området så att judarna där skulle återupprätta sin nationalstat.

Jordanien ockuperade västbanken 1948 och Egypten ockuperade Gaza. Under de 19 år som ockupationen varade fördrevs alla judar från området. Vapenstilleståndslinjen från 1949 kallas Gröna linjen. Den var ingen gräns, det står till och med i avtalet att linjen inte skall ha någon betydelse för en framtida gränsdragning. 1968 erövrade Israel områdena i sexdagarskriget. En 19- årig olaglig arabisk ockupation förvandlade inte området till "palestinskt territorium" och förbjudet område för judar.

Redan vid Durbankonferenssens NGO Forum 2001 där Israel utpekades som en rasistisk apartheidstat fanns Amensty med utan att ta avstånd från sluttextens hårda och osakliga angrepp på Israel. Amnestys ståndpunkt har således varit känd i över 20 år.

Rapportens rekommendationer  till regeringar:

-Inga vapen till Israel

(in particular those that enjoy close diplomatic relations with Israel such as the USA, the European Union and its member states and the UK, as well as those that are in the process of strengthening their ties, such as some Arab and Africa states)

- Immediately suspend the direct and indirect supply, sale or transfer, including transit and transshipment to Israel of all weapons, munitions and other military and security equipment, including the provision of training and other military and security assistance.

Under striderna mellan Hamas och Israel senaste vår sköt Hamas över 4000 raketer mot israeliska städer och byar. Tack vare det effektiva försvarssystemet Iron Dome kunde ca 90 % av raketerna skjutas ner innan de träffade sina mål. Därmed räddades hundratals, kanske tusentals människoliv. Om USA följer Amnestys rekommendation stoppas försäljningen av Iron Dome och Hamas raketer kan obehindrat träffa civila mål i Israel.

Jag har svårt att se att något annat än ett brinnande hat mot judar kan ligga bakom en sådan rekommendation.


- Bojkott av judiska produkter

- Institute and enforce a ban on products from Israeli settlements in your markets and regulatecompanies domiciled in your jurisdiction in a manner to prohibit companies’ operation in settlements ortrade in settlements goods.

- Det finns ingen vettig orsak till att varor som producerats av judar utanför Gröna linjen skall bojkottas.  Judéen och Samarien (västbanken) är ett omstritt territorium. Ingen vet var eventuella framtida gränser mellan en palestinsk stat och Israel skall dras. Hela området hör till  Palestina mandatets område där judarna fick rätt att upprätta sin nationalstat.


- Etnisk rensning av judar

-Recognize the right of Palestinian refugees and their descendants to return to homes where they or their families once lived in Israel or the OPT, and to receive restitution and compensation and other effective  remedies for the loss of their land and property.

-Immediately cease all settlement activity as a first step to dismantling all Israeli settlements and related infrastructure in the West Bank and relocating Israeli civilians living in such settlements outside the OPT.

Immediately end policies and practices that confer privileged access to resources for Israeli settlers in the West Bank.


Enligt Amnestys rekommendation har endast palestinier rätt att bosätta sig på västbanken. Alla judar som bor där skall tvångsförflyttas utanför området. Palestinierna (ättlingar till palestinska flyktingar) skall däremot ha rätt att bosätta sig i Israel eller på västbaken.

Noteras kan att enligt PLO:s stadga räknas alla araber som bodde i Palestina 1947 som palestinier, och alla barn som därefter fötts med en palestinsk far räknas också som palestinier oberoende av var de bor.

Ättlingar till en arab som bott ett eller två år i Palestina på 1940-talet har rätt flytta till Israel men en jude som bott 20,30  eller 40 år på västbanken måste flytta bort enligt  Amnestys rekommendationer.

Amnesty verkar också anse att judarna som bor  i gamla stan i Jerusalem bor där olagligt, eftersom de bor på fel sida av den Gröna linjen. TOI:s reporter försökte i en intervju pressa Amnestys representant i den här frågan men fick inget klart svar.

Amnestys rekommendation har tydliga drag av etnisk rensning och apartheid men tydligen är det OK så länge den riktas mot judar.


Några tankar om nyhetsmedias ansvar

Svenska Yle gav stort utrymme åt Amnestys rapport, både i TV nyheterna och på webben. Det fanns ingen som helst kritik mot rapporten utan den behandlades som fakta.

Jag skrev till Jonas Jungar som är innehållschef med ansvar för journalistik och etik  och nämnde att både USA och Tyskland tagit avstånd från rapporten. Jag nämnde också vilka följderna för Israel skulle bli om Amnestys rekommendationer skulle tas på allvar.

Jungar vägrade att överhuvudtaget kommentera  Yle:s rapportering med följande motivering: "I ett tidigare mejl för något år sedan (där du också kritiserade vår Israel-bevakning) skrev du så här:

'Israel måste försvara sin rätt att existera och palestinierna, flera arabstater och Iran arbetar för att förinta staten. Det är konflikten i all enkelhet".

Är man så kategorisk och svartvit i sin karakterisering av konflikten i Mellanöstern - då finns det nog inte särdeles mycket att diskutera eller resonera kring, vare sig det gäller Amnesty-rapporten eller något annat. "

Media, i detta fall YLE, är alltså beredd att stort slå upp rapporten att Israel är en apartheidstat, utan att granska fakta i fallet.

Men när en privatperson (jag) ger min syn på grundorsaken till konflikten är jag så svartvit att man inte ens kan resonera med mig om Amnestyrapporten eller något annat.

Svartvit rapportering som svartmålar Israel är OK men försvar av Israels agerande accepteras inte.



I Österbottens Tidning försvarade ledarskribenten Kenneth Myntti Amnestyrapporten och kritiserade dem som inte är av samma åsikt.

För Myntti verkar Amenstys rapport vara Bibeln med stora B, den är fakta och därmed punkt. Andra åsikter är inte pålitliga och förlöjligas. De kommer från " högerkristna med starka band till USA och Israel, som ser grandet i sin broder öga men inte bjälken i sitt eget". Från människor, Israelvänner, som "vägrar acceptera att företrädarna för den judiska staten inte i alla avseenden bemöter icke-judar på ett kärleksfullt sätt".

I sitt svar till Peter Östman påstår Myntti att de som likt Östman kritiserar Amnestyrapporten "har en eller annan personlig koppling till Israel". I vanliga fall skulle det betraktas som en merit, man vet vad man pratar om. Men när man försvarar Israel verkar det göra en opålitlig.

Att rapporten kritiserats av USA, Storbritannien, Tyskland och israeliska araber förbigår han med tystnad.

I stället för att lära sig av dem som vet något citerar Myntti  ett emejl han fått:  "Inget land i världen kan få en frisedel för brott i dehär frågorna".

Enligt Myntti är det alltså ett faktum att Israel är ond och begått brott. Den inställningen är han medvetet beredd att sprida i Österbottningen trots att han säger att han visste att han skulle få mothugg när han försvarade Amnestyrapporten. Det verkar inte finnas några argument som kan ändra hans inställning.

Vi står i en situationen där media gärna demoniserar Israel och beskriver den som en ond makt. Fakta spelar ingen roll. Inte heller faktum att judehat och Israelhat får ny näring.

Den som kritiserar Israel har alltid rätt och den som försvarar Israel är opålitlig, oresonlig och har fel.

Tyvärr blir likheterna med medias roll i nazipropagandan på 1930 talet alltför stora.

-------------------------------

Min insändare 8.2.2022  Okritiskt om Amnesty och Israel (ÖT:s rubrik)

Kenneth Mynttis ledare visar på en okunskap om Israel som finns bland journalister. Det är också förvånande hur okritiskt media accepterar rapporter från Amnesty och liknande organisationer som fakta. Istället borde journalister granska vilka motiv som driver Amnesty att publicera så allvarliga och absurda anklagelser mot Israel. Varningsklockor borde också ringa när terroristorganisationer jublar över rapporten och åtminstone USA, Tyskland och Storbritannien tagit avstånd från den. Likaså  Issawi Frej,arabisk minister i Israels "apartheidregering". Dessa kan inte avfärdas som "högerkristna".

Med mera kunskap om Israel skulle Myntti aldrig ha hänvisat till Anna Johanssons påstående att araber i Israel är exkluderade från militärtjänstgöring, utan avslöjat hennes lögn. Araberna har inte obligatorisk värnplikt som de flesta judar, men de kan frivilligt ta del i militärtjänstgöringen, vilket många också gör.

Amnesty rapporten är oärlig redan i sitt upplägg. Den har ingen verklighetsförankring. De palestinska araberna har under de senaste hundra åren med våld motarbetat upprättandet, och sedan existensen av en judisk stat. I dag betraktas palestinier som dödar judar som hjältar, Hamas lovar dem en plats i paradiset och palestinska myndigheten betalar en god lön åt dem för resten av livet. Palestinierna är inga oskyldiga offer utan de för en våldsam kamp för att förinta den judiska staten. Det betyder att Israel tvingas vidta åtgärder som aldrig skulle behövas i fredstid. Detta noteras inte i rapporten.

När det gäller frågan om antisemitism kan vi ta två exempel från Amnestys krav.

- Amnesty kräver att all vapenförsäljning till Israel skall upphöra. De vill alltså att judarna skall vara försvarslösa, utan vapen. Om detta skulle förverkligas skulle det betyda att Hizzbollah, Hamas och andra terroristorganisationer samt åtminstone Iran omedelbart skulle invadera landet. En oerhörd massaker av judar skulle ske. Detta är naturligtvis otänkbart, men det är vad Amnesty kräver.

- Amnesty kräver också att de palestinska flyktingarnas ättlingar skall få flytta till sina "hem" i Israel. Några miljoner araber som i generationer fått lära sig att hata Israel och judarna borde alltså förflyttas till Israel.

Israel är trots sina brister den bäst fungerande demokratin i Mellanöstern. Om Amnesty får sin vilja igenom skulle landet naturligtvis inte längre vara judiskt, men inte bara det, det skulle vara ett land i kaos. Ett land likt Libanon, Syrien eller Irak.

Trots sina ord om att de inte är emot en judisk stat ställer Amnesty alltså krav som skulle förinta den enda judiska staten i världen. Antisemitism?

För mer information om saken kan man gå till bloggen eller facebooksidan Israelnyheter.

Medias vilja att okritiskt föra vidare även de mest absurda anklagelser mot Israel utan någon faktakontroll är skrämmande. Inte blir det bättre av att man istället riktar kritik mot dem som försvarar Israel.

Daniel Brunell

-------------------

Min insändare 12.2 Problem är inte det samma som apartheid (ÖT:s rubrik)

Frank Johansson målar upp en falsk bild av Amnesty och deras apartheidrapport.

FJ säger:  "Amnesty motsätter sig kategoriskt   antisemitism". På Amnestys hemsida hittar man inte en enda rapport som skulle fokusera på antisemitism.

FJ: "Vi kritiserar inte­ judar vare sig i ­Israel eller­ annan­stans" . I rapporten föreslår Amnesty att hundratusentals judar skall tvångsförflyttas från sina hem  i Judéen, Samarien och Jerusalem. Jag tror nog att judarna uppfattar det som kritik om de inte får bo kvar i sina hem i sitt historiska hemland.Dessutom kan det tolkas som uppmaning till etnisk rensning riktat mot judar.

FJ:"Vi ifrågasätter inte­ ­Israel som en judisk stat." Rapporten säger att ättlingarna till de palestinska flyktingarna skall få återvända till sina "hem" i Israel. Vilket i praktiken skulle vara slutet på den judiska staten.

FJ:"Israel likt alla andra stater har både­ en rätt och en skyldighet att skydda sin befolkning." Amnestys rapport rekommenderar att all försäljning av vapen och ammunition till Israel skall stoppas, vilket betyder att de inte kan skydda sin befolkning.

Att komma med dubbla budskap ökar inte Amnestys trovärdighet och öppnar förhoppningsvis folks ögon så att de ser det falska i anklagelserna mot Israel.

Det finns många problem som behöver lösas i relationerna mellan judar och araber, men Israel är ingen apartheidstat, säger Issawi Frej, arab och minister i Israels regering.

Det gäller de flesta stater där flera befolkningsgrupper lever tillsammans, det finns problem som behöver lösas men det betyder inte att det utövas apartheid.

Daniel Brunell 


Inga kommentarer: