fredag 17 november 2023

Efter 40 dagar av krig mot Hamas

 Den 7 oktober trängde närmare 3000 Hamasterrorsiter in i Israel från Gaza. Terroristerna mördade/slaktade omkring 1200 människor, största delen civila. Massakern var oerhört brutal, utan att här gå in på detaljer.

Även omkring 240 personer kidnappades och fördes till Gaza. Bland dem finns många barn i alla åldrar.

Samtidigt med attacken sköt Hamas raketer mot Israel, flera tusen per dag till en början. Raketerna riktades bland annat mot det tätbefolkade Tel-Aviv området och Jerusalem.

Som en följd av attackerna förklarade Israel krig mot Hamas. Israel inledde kriget mot Hamas genom att under en oväntat lång period flygbomba olika mål tillhörande Hamas. Målet var antagligen att försvaga Hamas så mycket som möjligt innan man sände in marktrupper.

Marktrupperna har nu varit inne i Gaza en tid och gör framsteg, sakta men säkert. De israeliska trupperna har förlorat omkring 60 soldater som stupat.

Israel säger sig nu ha god kontroll över norra Gaza. Eftersom Hamas använder sjukhus som högkvarter och vapenförråd har Israel intagit flera sjukhus. I och under sjukhusen har Israel hittat bevis (vapen, uniformer, datorer, spår av de kidnappade m.m.) för att Hamas gömmer sig i sjukhus och använder dem för att ta sig in i sitt tunnelnätverk under Gaza.

Hur många som dödats i Gaza vet man inte eftersom de enda uppgifterna som finns tillgängliga kommer från Hamas och det finns ingen orsak att lita på deras uppgifter. Men sannolikt har flera tusen terrorister dödats och ett okänt antal civila.

Under de senaste dygnen har raketbeskjutningen från Gaza minskat betydligt även om sirenerna fortfarande kan ljuda både i Tel-Aviv området och vid gränsen till Gaza.

Samtidigt med kriget i Gaza pågår ett krig mot Hizbollah vid gränsen till Libanon och Syrien. Direkt efter att Hamas inledde sina attacker började Hizbollah skjuta granater, raketer och missiler mot norra Israel. Israel har svarat på beskjutningen med artilleri och flygbombningar. De här striderna har ändå hållit sig till gränsområdena på båda sidorna om gränsen. Attackerna från Hizbollah kommer fortfarande så gott som dagligen och har krävt dödsoffer och skadade på båda sidorna om gränsen.

Södra Israel, främst Eilat, har också utsatts för flera angrepp. Långdistansmissiler och drönare har avfyrats från Jemen mot Eilat. Även från Syrien har angrepp kommit. Missilerna mot Eilat har skjutits ner av Israel innan de nått sina mål. USA:s flotta som finns i området har också skjutit ner missiler och drönare.

Gemensamt för alla som angriper Israel är att Iran är den som utrustar och stöder dem på olika sätt.

Iran har också uttryckt sitt klara stöd för angreppen på Israel.

Förutom kriget på dessa tre fronter pågår oroligheter på västbanken. Den palestinska myndigheten har inte tagit avstånd från Hamas massaker utan stöder den och uppmanar till oroligheter och våldsdåd.

Terrorattacker har utförts från området och israeliska trupper har arresterat många Hamasanhängare och flera har dödats i strider med soldater.

För att ytterligare förvärra situationen har extrema judiska grupperingar attackerat palestinier så att en del av dem har sett sig tvungna att lämna sina hem.

På grund av kriget har åtminstone 100.000 israeler evakuerats från gränsområdena i söder och norr. Lika många har frivilligt lämnat sina hem för tryggare trakter. Många av de evakuerade har placerats i Eilat som tyvärr också utsätts för attacker.

Förutom de som evakuerats i Israel har otaliga familjer tvingats omorganisera sin vardag. Närmare 400.000 har inkallats till armén, man kan bara föreställa sig vilka problem det ställer till med i familjer och arbetslivet.

Omvärlden reagerade med fasa på Hamas massaker, både EU parlamentet och USA klargjorde att Hamas måste elimineras. Tyvärr verkar det som om de inte förstod att krig är hemskt och kostar människoliv. Nu när de inser det börjar många backa och kräver att Israel skall stoppa sina attacker på Hamas. Ett krav som i praktiken hjälper Hamas och bäddar för fler attacker på Israel och judarna i framtiden.

FN verkar främst finnas till för att fördöma Israel och har agerat utifrån den principen också i denna konflikt. Från Israel har det kommit krav på att FN:s generalsekreterare borde avgå efter omdömeslösa uttalanden från honom.

Efter att judar utsatts för en massaker vars like inte förekommit sedan Förintelsen kunde man ha väntat sig  stora sympatiyttringar för Israel och judarna. Visserligen har sådana förekommit. Men hatet mot judarna har också antagit nya proportioner. Väldiga antiisraeliska demonstrationer har ägt rum och man har visat sitt stöd för Hamas.

Medias rapportering från kriget har om möjligt varit ännu sämre än förr. Direkta lögner om Israel har publicerats världen över. Allt fokus är på lidandet i Gaza utan att ens försöka förklara vad kriget handlar om. Media har en stor skuld i de antiisraeliska stämningarna som råder både i vårt land och i världen omkring oss. Naturligtvis finns det sådana som lyckats förmedla en mer balanserad bild av verkligheten men många har misslyckats totalt eller drivs helt enkelt av ett oresonligt hat mot Israel. Man ger bildan av Israel som ond och orsaken till allt ont.

Kriget kommer av allt att döma att bli långt och ingen vet hur det kommer att utvecklas. Om Hizbollah väljer att gå in i kriget med full styrka har det vi sett hittills bara varit en mild försmak av vad som komma skall. Tyvärr.



Inga kommentarer: