torsdag 2 november 2023

Gå inte med i upprop på eldupphör i Gaza

 Det cirkulerar tydligen upprop på sociala media som uppmanar folk att teckna under ett upprop som kräver att Finlands regering skall arbeta för ett eldupphör i Gaza.

De som kräver ett sånt ställningstagande vet endera inte vad de håller på med eller så vill de se fler döda judar.

Hillary Clinton uttalade sig tydligt för några dagar sedan: When discussing the call for a ceasefire, Clinton stated: “People who are calling for a ceasefire now, don’t understand Hamas... It would be such a gift to Hamas because they would spend whatever time [that] there was a ceasefire in effect rebuilding their armaments... to be able to fend off an eventual assault by the Israelis.”

Hamas ledare säger klart och tydligt att när de får möjlighet till det kommer de att upprepa attacken från den 7 oktober. Israel måste fullständigt förintas.

Så om du vill verka för ett omedelbart eldupphör i Gaza stöder du Hamas nästa massaker av judar. Kanske nåt att tänka på.

Israel sänder inte sina pojkar till Gaza för att det är roligt. De sörjer varje soldat som måste offra sitt liv. Men de flesta förstår att det är ett nödvändigt ont som inte kan undvikas. Landet och folket måste försvaras även om det kostar alldeles för mycket. Så länge Hamas finns kvar går ingen säker, det gäller faktiskt både judar och araber/palestinier.

Läs också: Lidandet kan och får inte graderas – det är avsikten som definierar ondskan (Gunnar Hökmark)

Den som försöker gradera liv köper gradvis hatets logik. 

Det är avsikten bakom dödandet som avgör ansvar och skuld. Ställer vi oss likgiltiga inför den frågan blundar vi inför den ondska som är dödandets orsak. Det är avsikten som definierar ondskan, liksom ansvaret och skulden. Både på ledarsidor och i sociala medier dyker likväl frågan nu upp, som om man kan bortse från skillnaden mellan dem som medvetet dödar,  för att just döda, och den som söker bekämpa dem som medvetet dödar. Den retoriska frågan, som ställs som om strävan att bekämpa Hamas i Gaza bygger på en gradering av livet, är att köpa en del av våldets logik. 

De brända byarna, de mördade barnen och deras föräldrar och alla de slaktade unga som var på en musikfestival dödades för att de var judar. Deras hem och bostäder bränders ner för att de var judar. Det var samma ondska som en gång låg bakom Förintelsens ondska. 

Inga kommentarer: