söndag 14 mars 2010

EU neutral domare?

I en artikel i lördagens ÖT som behandlar situationen i Israel får läsarna otydlig information. Dels påstås det att Israel planerar nya kontroversiella bosättningar dels sägs det att det är fråga om nya lägenheter i Jerusalem. Sanningen är att nya bostäder planerats i den ultra ortodoxa judiska stadsdelen Ramat Shlomo i nordöstra delen av Israels huvudstad Jerusalem. Området har idag ca 16.000 invånare. Det är alltså inte fråga om någon ny bosättning och det finns ingen verklig orsak till de fördömanden som omvärlden riktat mot byggplanerna.
Palestinierna som envist vägrat förhandla med Israel i över ett år anger byggplanerna som orsak för att dra sig ur de nu planerade indirekta förhandlingarna, men det finns ingen logik i detta eftersom Israel aldrig lovat avhålla sig från byggande i Jerusalem.
USA:s och EU:s fördömande av byggplanerna samtidigt som man avstår från att komma med någon kritik mot palestinierna säger något om deras inställning till Israel.
Det verkar som om EU politikerna skulle ha skapat sig en egen fantasivärld när det gäller Mellanöstern. EU:s utrikesminister Ashton sade i lördags att EU kan tänka sig att använda sina handelsrelationer för att tvinga Israel till förhandlingar med palestinierna.
Sveriges Carl Bildt sade med anledning av byggplanerna i Jerusalem att det finns inga garantier för att Israel eftersträvar fred och Finlands Stubb sade i söndags att EU kunde fungera som en neutral domare i Mellanöstern eftersom Europa inte har någon historisk belastning i motsats till USA.
I verkligheten har Israel hela tiden varit beredd att börja direkta förhandlingar, det behövs inga påtryckningar. Det är palestinierna som har vägrat.
När det gäller fredsvilja vet vi att Israel slutit fred med både Egypten och Jordanien. Israel tvångsförflyttade alla judar från Gaza för några år sedan och utlyste ett byggstopp på västbanken i höstas för att om möjligt få fred med palestinierna. Nog vill Israel ha fred, men kanske inte på EU:s och Bildts villkor.
EU utan historisk belastning? Utrikesminister Stubb låter verkligen fantasin flöda.Nästan hela Mellanöstern var ockuperad av europeiska stater för 80 år sedan.
EU neutral domare? EU kritiserar och fördömer Israel för att de bygger bostäder åt sina invånare.Samtidigt är man tyst när palestinierna upphöjer terrorister till hjältar, ju fler dödade judar desto större hjälte. Senaste vecka, på 32-årsdagen av en terrorattack som dödade 37 civila israeler planerade palestinierna att inviga ett torg för att hedra Dalal Mughrabi som utförde terrorattacken. Invigningen inställdes i sista stund av "tekniska orsaker" men palestinska ledare från president Abbas och neråt har försvarat och givit sitt stöd till projektet trots israeliska protester.
Att Israel vill bygga bostäder åt sina invånare är inget hinder för fred och ingen orsak till fördömanden, däremot är de palestinska myndigheternas upphöjande av terrorister till rollmodeller för ungdomen ett effektivt sätt att förhindra en fredlig utveckling och borde skarpt fördömas.
(Texten publiserades som insändare i Österbottens Tidning 16.03.2010)

EU:s nya utrikesrepresentant Catherine Ashton har åkt på sin första Mellanösternresa.

Inga kommentarer: