söndag 21 mars 2010

Österbottens Tidning om Gaza

Fredagen 19 mars ägnade Österbottens Tidning en halv sida åt tre artiklar från Gaza.Ett foto med söta små palestinska skolflickor som skyddade ansiktet mot tårgas fanns i anslutning till artiklarna. På grund av att det fanns felaktiga uppgifter i texten skrev jag följande insändare som publicerades 20 mars.

Inget stopp för livsmedelstransporter till Gaza
ÖT publicerade 19.03. en artikel om Gaza som vilseleder läsarna.Ett stort fotografi som visar palestinska skolflickor som skyddar ansiktet mot tårgas som Israel använder mot stenkastare är inte från Gaza och har inget med artikeln att göra. Hur motiverar ÖT publiceringen av fotot? Fotot verkar dessutom vara arrangerat eftersom det bara är flickorna i fokus som täcker ansiktet.
I artikeln påstås att den israeliska blockaden sätter stopp för handel och bistånds- och livsmedelstransporter till Gaza. Detta är en ren lögn.
Den 24.02. konstaterade FN:s mellanösternsändebud Robert Serry, när han träffade president Peres, att det inte är någon humanitär kris i Gaza, däremot är det brist på byggnadsmaterial.
Under de senaste veckorna har det varje vecka transporteras över 500 billaster humanitär hjälp till Gaza.Dessutom över 1 miljon liter bränsle till kraftverket i Gaza och knapp 1000 ton gas för hushållsbruk.
När det gäller handel så har ca 10 billaster blommor exporterats från Gaza till Europa varje vecka.
Hundratals Gazabor kommer även varje vecka till Israel för att få medicinsk vård.
Uppgifterna finns på israeliska utrikesministeriets hemsida.
Daniel Brunell



Biträdande chefredaktör Othman kommenterade:

Artikelhelheten tangerar Israelkonflikten som helhet, även om fokus är på Gaza. Bilden har därmed relevans i sammanhanget. Trots de insatser Brunell beskriver är det humanitära läget på Gazaremsan fortfarande prekärt, vilket är det centrala budskapet i artikeln.

----------------------------



Trots att Othman säger att artikelhelheten tagerar Israelkonflikten som helhet är det enbart Gaza som det skrivs om i alla tre artiklarna. Det finns ingenting som för läsarna klargör att fotot inte skulle vara från Gaza. Bildtexten är: "Palestinska skolflickor på väg hem skyddar ansiktet för att undkomma tårgasen som används av Israel för att tygla de palestinska stenkastarna."



Biträdande chefredaktör Othman verkade inte särskilt bekymrad över att det i artikeln förekom lögner som ger en negativ bild av Israel därför sände jag följande frågor per e-post:

1) Bekymrar och oroar det dig som chefredaktör att Österbottens Tidning publicerar en artikel som svartmålar Israel genom att komma med lögnaktiga påståenden om Israels agerande.
("Den israeliska blockaden sätter stopp för handel och biståndstransporter"..."Vatten och livsmedel- för att inte tala om byggnadsmaterial- kan inte transporteras genom den israeliska blockaden..."
2) Kommer du att vidta några åtgärder för att det inte skall upprepas?

Othman svarade inte men chefredaktör Lars Hedman gav föjande undvikande svar:
Hej
Tack för dina frågor om bevakningen av Israel.I sin utrikesbevakning använder sig ÖT främst av Finska Notisbyrånsmaterial. Jag kommer att framföra dina synpunkter till FNB.
----------------------------------

Inte blev jag så mycket klokare av det svaret.

När det ännu gäller situationen i Gaza är den naturligtvis långt ifrån bra. Största delen av befolkningen är beroende av mathjälp från FN och arbetslösheten är stor.
Men det är Hamas som styr Gaza och om de skulle bry sig om invånarna skulle de gå med på de krav som Kvartetten ställde på dem efter maktövertagandet. Nämligen att erkänna Israel och de avtal som ingåtts och avstå från våld och terrorism. Därefter skulle gränserna kunna öppnas och Gaza byggas upp med omvärldens, ävens Israels stöd.
Men som läget är nu är det omoraliskt och motbjudande att FN:s generalsekreterare kräver att Israel skall öppna gränserna.
Varför skulle Israel öppna gränserna för en regim som har samma inställning till judarna (och Israel) som Nazi-Tyskland hade. Enligt Hamas stadgar är judarna roten till allt ont och förtjänar att dödas och den judiska staten skall utplånas.
Det är Hamas som är ansvarig för den dåliga situationen i Gaza och det är mot dem som kraven måste riktas.

Inga kommentarer: