torsdag 1 november 2012

Palestinierna på väg till FN

De palestinska ledarna kommer med största sannolikhet  att ansöka om att FN:s generalförsamling senare denna månad skall erkänna den palestinska staten.
Om det blir omröstning i generalförsamlingen kommer de automatiskt att få en majoritet bakom sig men det som skulle vara viktigt är att västvärlden och andra demokratiska stater skulle rösta emot.
Faktum är att palestinierna inte har något eget territorium för sin stat. PLO med Abbas i spetsen har för tillfället nästan inget inflytande i Gaza där Hamas regerar och mer och mer börjar uppträda som om Gaza skulle vara en egen stat.
Västbanken där PLO genom Abbas och Fatah styr är ett omstritt territorium.
Judarna har genom internationella avtal rätt att bosätta sig i område, förutom att det är deras historiska hemland. (Palestina mandatets stadgar och  beslut från San Remo konferensen).
De palestinska araberna, eller åtminstone de flesta av deras ledare kräver att palestinierna skall få upprätta en stat på området.
Israel har gått med på att palestinierna skall få upprätta någon form av egen stat men det kan inte ske genom beslut i FN. Om palestinierna vill ha en egen stat måste de förhandla med Israel om bland annat gränsdragningen och säkerhetsarrangemang för den israeliska staten samt erkänna att Israel är judarnas hemland.
Det är bara att hoppas att våra politiker är tillräckligt klarsynta och ser att ett erkännande av den palestinska staten skulle vara ett direkt brott mot internationella avtal (förutom de tidigare nämnda även Osloavtalet) och på inget sätt skulle förbättra situationen för det palestinska folket eller förutsättningarna för fredsförhandlingar med Israel.
Erekat warns of US, Israeli 'retaliation' after UN bid

Inga kommentarer: