tisdag 30 juli 2013

Välsigna - bli välsignad, förbanna - bli förbannad

Rubriken syftar på 1Mos.12:3 där Gud säger till Abraham: "Jag skall välsigna dem som välsignar dig och förbanna dem som förbannar dig. I dig skall alla släkter på jorden bli välsignade."

Det här är historia som vem som helst kan kontrollera.
Israel utropade sig som en självständig stat 1948. Den nya staten anfölls omedelbart av arméer från Libanon, Syrien, Jordanien (Transjordanien), Irak och Egypten.Målet var att utplåna den judiska staten.

Israel har under de senaste 65 åren utkämpat flera krig och utsatts för otaliga terrorattacker.Den har under alla år kunnat bevara sin demokratiska karaktär. Den har välsignat omvärlden med upptäckter och uppfinningar inom medicin, jordbruk, högteknologi m.m.
Trots svårigheter och utmaningar lever Israels invånare ett relativt gott liv och man löser sina tvister på ett fredligt sätt.

Libanon blev självständigt 5 år tidigare än Israel.Landet har förutom krig mot Israel utkämpat ett blodigt inbördeskrig. Landet har varit ockuperat av Syrien och är idag "ockuperat" av Hizbollah.
Hizbollah är en terroristorganisation som är starkare och bättre utrustad än Libanons armé.
Hizbollah styrs från Iran och har som mål att utplåna Israel men spelar också en viktig roll i kampen mellan Shia muslimer (Iran) och Sunni muslimer (både sunni och shia muslimer finns i Libanon).
Hizbollahs inblandning i kriget i Syrien är ett exempel på den pågående kampen mellan shia och sunnimuslimerna.

Syrien blev självständig några år innan Israel.Staten har alltid mer eller mindre varit en diktatur.Landet har utkämpat flera krig mot Israel och varit bas för olika terroristorganisationer.
Idag pågår ett inbördeskrig där omkring 100.000 människor har dödats.Flyktingar strömmar ut ur landet till Turkiet och Jordanien.

Jordanien bildades när Storbritannien bröt ut området öster om Jordanfloden från det övriga Palestinamandatet och gav området till araberna.Självständigt blev landet 1946.
Makten finns hos kungafamiljen och landet har aldrig utvecklats till en riktig demokrati.
Utmaningar för Jordanien i dag är bland annat att se till att striderna i Syrien inte går över gränsen, de stora flyktingströmmarna från Syrien och det spända förhållandet mellan de palestinska araberna som är i majoritet och den övriga befolkningen som har stora delar av makten i sin hand.

Irak blev självständig 1932 och har aldrig varit någon  demokrati.Diktatorn Saddam Hussein störtades av den USA ledda alliansen 2003.
Under 1980-talet förde Irak i åtta år ett krig mot Iran där omkring 500.000 människor dödades.
Demokratiseringsprocessen i landet går knaggligt och landet skakas fortfarande av terrorattacker och bombdåd.
Det är i huvudsak shia och sunni muslimer som attackerar varandra och striderna i Syrien mellan samma grupperingar kan ytterligare förvärra situationen.
Enligt Sveriges Radio har 3000 dödats under de senaste fyra månaderna.

Egypten har liksom de andra arabstaterna aldrig varit någon fungerande demokrati.Landet har flera gånger gått i krig mot Israel men efter Yom kippurkriget 1973  slöt man fred med Israel.
Landet har stora ekonomiska svårigheter, demokratiseringsprocessen stampar på stället eller går bakåt och för tillfället ser det ut som om landet i värsta fall kan hamna i samma situation som Syrien eller Irak.Hundratals människor har dödats i demonstrationer och upplopp de senaste veckorna.

Ingen kan naturligtvis ge svar på frågan, men man kan undra över hur situationen i dessa länder skulle se ut i dag om de hade valt att välsigna istället för att förbanna 1948.

Inga kommentarer: