söndag 10 december 2017

Jerusalem är Israels huvudstad (insändare i Österbottens Tidning)

Det finns otroligt stor okunskap om Jerusalem och judarnas rätt till sin egen huvudstad. De flesta politiker och tidningsartiklar upprepar samma mantra utan att reflektera över eller ta reda på fakta.
Därför skrev jag följande artikel:

Jerusalem är Israels huvudstad

USA:s president Trump erkände den 6.12. att Jerusalem är Israels huvudstad och bestämde att USA:s ambassad skall flyttas från Tel-Aviv till Jerusalem.

Trumps beslut har mötts av ett kompakt motstånd över hela världen. Ett motstånd som är helt ologiskt för att inte säga dumt.

Trump verkställde ett beslut som med stor majoritet antogs av kongressen redan 1995. Det var alltså inte fråga om någon soloåkning av Trump utan ett beslut i demokratisk anda som var förankrat både i senaten och representanthuset.

Trump motiverade beslutet bland annat med att det handlar om att se sanningen och acceptera den.

Alla stater har rätt att välja sin egen huvudstad och Jerusalem har varit Israels huvudstad i snart 70 år. Statschefer som besöker Israel besöker naturligtvis Jerusalem där parlamentet, premiärministern och presidenten finns.

Jerusalem har inte bara varit Israels huvudstad i 70 år, det har varit judarnas politiska och religiösa huvudstad i 3000 år även om judarna haft den politiska makten bara tidvis.

Ingen annan stat eller annat folk har under denna tidsperiod haft Jerusalem som  huvudstad.

Trots detta är så gott som hela världen förblindad av sina egna lögner som säger att de palestinska araberna måste få ha Jerusalem som huvudstad.

Palestinier som beteckning på ett folk är inte äldre än 60 år. När FN 1947 gjorde upp ett förslag om att dela Palestinamandatet skulle delningen ske mellan judar och araber, det fanns inget palestinskt folk på den tiden.

Det har heller aldrig funnits någon palestinsk stat men man försöker skapa en. Ett av de största misstagen man gjort i den processen är att man låtit palestinierna tro att de kan få den redan existerande staten Israels huvudstad till sin huvudstad.

Judarna, ett folk med mer än 3000 år långa traditioner och historia i Jerusalem förväntas dela eller ge upp sin rätt till staden till araberna, till en stat som inte ännu existerar. En sämre utgångspunkt för fredsförhandlingar får man söka efter. President Trump har rätt när han säger att man inte kan skapa fred om man inte accepterar sanningen.

Det är inte bara den historiska aspekten som talar till stöd för Trumps beslut. Flera av Israels grannländer hävdar att Trumps erkännande strider mot internationell lag och flera FN-resolutioner. Det finns många FN-resolutioner som vill frånta Israel dess rätt till Jerusalem. För bara en vecka sedan röstade Finland för en resolution i generalförsamlingen som säger att allt som Israel företar sig i Jerusalem är olagligt.Denna och liknande resolutioner läggs vanligtvis fram av de muslimska staterna och röstas med den automatiska majoritet de har alltid igenom. Men resolutioner från generalförsamlingen är inget annat än generalförsamlingens åsikt och är tack och lov inte bindande för någon. Även resolutioner från säkerhetsrådet är vanligtvis rådgivande för medlemsländerna.

När det gäller internationell lag behöver man inte vara någon jurist för att inse att erkännandet av Jerusalem som huvudstad för Israel inte strider mot internationell lag utan tvärt om har stöd i den.

Internationella överenskommelser som ger judarna rätt till området inklusive Jerusalem är San Remo-resolutionen 1920 och stadgarna för Palestina-mandatet 1922, giltigheten av dessa bekräftas i artikel 80 i FN:s stadgar.

En del europeiska ledare motiverar sitt motstånd med att FN:s delningsplan från 1947 gjorde Jerusalem till ett internationellt område som FN skulle övervaka. När man använder den motiveringen måste man medvetet glömma bort att delningsplanen aldrig accepterades av den arabiska sidan och därmed aldrig vunnit laga kraft.

Andra motiverar sitt motstånd med rädsla för attacker från uppretade muslimer.Tyvärr, om europeiska ledare grundar sina uttalanden och beslut på rädsla går Europa en dyster framtid till mötes.

Trots sina många fel och brister har president Trump i fråga om Jerusalem visat en klarsyn som andra ledare saknar och trots påståenden om det motsatta så lämnades dörren öppen för fortsatta fredsförhandlingar.

Daniel Brunell

Inga kommentarer: