onsdag 6 december 2017

Jerusalem Jerusalem

Eftersom motståndet mot ett erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad är så omfattande och samtidigt helt ologiskt behöver det kanske påminnas om några fakta om Jerusalem.
From Far East to Vatican, leaders sound alarm over US Jerusalem recognition

AHEAD OF TRUMP ANNOUNCEMENT, MUSLIM LEADERS WARN OF BACKLASH

Allra först ännu en gång: Jerusalem har varit Israels huvudstad under hela dess självständighet helt oberoende av om andra stater erkänner det eller inte. Ett erkännande av USA ändrar inte heller på detta, det är bara fråga om att erkänna verkligheten.Därför är också motståndet mot ett erkännande både ologiskt och dumt eller också grundar det sig i väst på fruktan för muslimernas våldsamma reaktioner. I muslimländerna handlar det om religion: Det som någon gång har varit muslimskt territorium skall så förbli i all framtid.

Juridiska och historiska fakta som borde beaktas vid FN omröstningen om Palestina (del 3/4)
...
Jerusalem
När palestinierna kräver att få östra Jerusalem till huvudstad måste man komma ihåg att östra Jerusalem för judarna är Jerusalem. Gamla stan är det historiska Jerusalem, det är först under de senaste hundra åren som Jerusalem växt utanför murarna.
Eftersom palestiniernas president Abbas har sagt att inga judar kommer att ha rätt att leva i den palestinska staten skulle  östra Jerusalem som palestiniernas huvudstad betyda att omkring 225.000 judar skulle tvingas flytta från sina hem. En upprepning av händelserna 1948 då 25.000 judar tvingades fly när araberna invaderade Jerusalem.
Är det realistiskt att tänka sig att de palestinska araberna med Abbas i spetsen skulle genomföra en så rasistisk politik? De arabiska palestinierna fick 1922 80 % av det Palestinska mandatets territorium, nuvarande Jordanien. I Jordanien har judar varken rätt att köpa land eller bosätta sig. Det är fullt möjligt att samma regler skulle gälla ifall de palestinska araberna fick ytterligare en stat.
När det gäller Jerusalems lagliga status kan man notera att Palestina mandatets stadgar inte gör något undantag för Jerusalem. Staden hör alltså till det område som gavs till judarna för att där återupprätta sin nationalstat.
När frågan om Jerusalem debatterades i FN 1949 sade Israels premiärminister David Ben-Gurion i Knesset att: Jerusalem var en oskiljbar del av staten Israel och dess eviga huvudstad, parlamentet gav honom sitt stöd.
Israels premiärminister Menachem Begin sade efter Camp David konferenssen: Jerusalem är en stad, odelbar, staten Israels huvudstad.
Egyptens president Anwar Sadat proklamerade däremot: Arabiska Jerusalem är en integrerad del av västbanken och borde vara under arabisk överhöghet.
Israel, en suverän stat, säger alltså att Jerusalem är deras odelbara huvudstad medan västbanken inte är någon suverän stat och man säger att Jerusalem "borde vara".
Varje stat har rätt att välja sin egen huvudstad inom sitt eget territorium och det finns inga juridiska orsaker till varför en del av Jerusalem skulle avskiljas från det område som judarna har rätt till enligt Palestina mandatet.

Texten baserar sig på uppgifter från boken Foundations of the International Legal Rights of the Jewish People and the State of Israel and the Implications for the Proposed New Palestinian State
 skriven av Dr. Cynthia D. Wallace.

 Dr. Cynthia D. Wallace received her PhD in international law from Cambridge Univeristy. Her international law career spans some thirty years and she has held academic and senior diplomatic-level posts.

Här kan man läsa ett engelskt sammandrag av boken. 

Jerusalem
Jerusalem har under de senaste 3000 åren varit huvudstad för ett enda  folk, judarna.
Jerusalem har i 3000 år varit centrum för den judiska religionen.
Jerusalem har under det judiska folkets exil varit staden man drömt om och staden man önskat återvända till.
Majoriteten av befolkningen i Jerusalem har under låg tid varit judar.
Den som kan sin Bibel vet att Gud själv har gett Jerusalem till sitt folk judarna.

Kristna borde inte ha några krav på Jerusalem eftersom vi erkänner Bibelns auktoritet, Jerusalem tillhör judarna.

Muslimerna erövrade Jerusalem på 600-talet och de är inte beredda att avstå från något de erövrat. Att avstå från Jerusalem skulle för dem visa på att Israels Gud är starkare än Allah och därmed är detta  otänkbart.

Palestiniernas president Abbas uppmanade idag vid en internationell konferens i Qatar väldens muslimer att försvara Jerusalem mot Israels judaisering av staden.
Israels premiärminister har reagerat skarpt på Abbas uttalande och kallat det för lögner och förtal som inte lämpar sig för någon som säger sig arbeta för fred.
Israel har vid upprepade tillfällen sagt sig garantera att också muslimer och kristna skall få utöva sin religion i Jerusalem och allas heliga platser skall skyddas.
Så skedde inte när muslimerna (Jordanien) regerade över Jerusalem (Gamla stan). Synagogorna revs ner och judarna fördrevs.

Abbas urges Arabs to fight Judaization of J'lem
'Abbas's speech about Jerusalem was incitement'

Efter 25 års forskning: Jerusalem tillhör judarna
Pressmeddelande från European Coalition for Israel
En konklusion av 25 års forskning var att Jerusalem tillhör det judiska folket
Bryssel, 1 juni 2011.

“Det judiska folket finns i Jerusalem, inte som nybyggare eller invaderare utan på basen av rätt. Dessa rättigheter är klart utskrivna i Internationell lag och bör respekteras av det internationella samfundet.” Till dessa slutsatser kom Dr. Jacques Gauthier, en internationellt känd människorättsadvokat från Toronto, som gjort forskningsarbete beträffande de motstridiga kraven på Jerusalem enligt internationell lag. På Jerusalem-dagen, onsdagen 1 juni , talade han i Europeiska Parlamentet i Bryssel.
”För alla som är intresserade av rättvisa , måste dessa frågor noggrant studeras” sade Gauthier vidare. ”De rättigheter som givits det judiska folket står på en mycket solid, laglig grund och gäller idag”.
Gauthier valde att skilja åt Jerusalem och de s.k. omstridda områdena i området. ”Jerusalem är inget nybyggarsamhälle. Om Jerusalem skulle delas enligt vapenstilleståndsgränsen från 1967, skulle Jerusalems gamla stad ställas under palestinskt styre. Detta strider emot de lagenliga utfästelser som gjorts till det judiska folket in San Remo-resolutionen 1920, i överenskommelsen om Palestina-mandatet 1922 liksom det strider mot artikel 80 i FN:s stadgar.” Utgående från dessa lagstadgade avtal försvarade han de judiska settlementens rätt att finnas på vilket som helst område i det ursprungliga Palestina-mandatet, inklusive i en eventuell framtida palestinsk stat. Ledaren för den Palestinska myndigheten, Mahmoud Abbas, har tvärtemot detta deklarerat, att inga judar skall tillåtas bo i en palestinsk stat.
Gauthiers föredrag hölls i ett symposium under Jerusalemdagen och åhördes av medlemmar i Europaparlamentet och andra intresserade. MEP Timothy Kirkhope, som var huvudvärd för symposiet, uttryckte sin uppskattning av det mycket grundliga forskningsarbete som presenterades på symposiet.

Inga kommentarer: