onsdag 19 december 2018

Österbottens Tidnings Israelrapportering

Som jag tidigare skrev har lokaltidningen Österbottens Tidning reagerat på senaste veckas oroligheter i Israel med en enda notis och den hade rubriken: "Palestinier skjuten till döds.
På grund av detta skrev jag insändaren som följer här nedanför till tidningen.
Chefredaktör Kenneth Myntti svarade, och man för ta det som en positiv sak när han skriver att han haft ett samtal med kvällsdesken om en bättre balans i det material som publiceras i papperstidningen.
Vi får hoppas att samtalet verkligen  leder till en mer balanserad rapportering.

Eftersom Myntti hänvisar till webben försökte jag kontrollera om ÖT där publicerat något om senaste veckas terrorattacker i Israel. Det enda jag hittade var följande och det gör inte saken bättre (israeliska offer är en bisak som kommer med på slutet):
Palestinier körde mot gränsvakt - sköts ihjäl  (11.12)
En palestinsk man har skjutits ihjäl av israeliska styrkor i närheten av Hebron på södra Västbanken, enligt palestinska myndigheter.

Den 27-årige mannen körde sin bil mot gränsvakter vid en vägspärr, enligt israeliska polisen. Gränsvakterna ska då ha öppnat eld.


Israeliska militären är på tå sedan i söndags kväll, då sju israeler skadades i en skottlossning vid infarten till en bosättning på Västbanken.


---------------------------
Vilseledande nyhetsrapportering

Det är fullt förståeligt att ÖT har ett mycket begränsat utrymme för utrikesnyheter. Några artiklar och notiser per dag. Det som däremot inte är acceptabelt är att ÖT fortsättningsvis väljer notiser och rubriker som direkt vilseleder läsarna när Israel är inblandad.

Bland alla världens nyhetshändelser ansåg ÖT:s redaktion att en nyhet med rubriken " Palestinier skjuten till döds" platsade på söndagens utrikessida. Däremot har ÖT inte ansett att de terrorattacker som utförts mot Israel den senaste veckan varit värda att rapportera. Det här är en linje som ÖT konsekvent följer: Palestinierna beskrivs som offer och Israel som angripare oberoende av vad som händer.

I motsats till händelsen med  palestiniern som sköts till döds, ansågs inte senaste söndags terrorattack där palestinier sköt två unga flickor och ett gift par på en busshållplats vara någon nyhet att rapportera. Den unga kvinnan var gravid och skadades svårt, barnet som måste förlösas med kejsarsnitt dog efter ett par dagar, mamman verkar återhämta sig.

I torsdags dödades två israeler och två skadades i en liknande terrorattack. Samma dag knivhöggs gränspoliser i gamla stan i Jerusalem. Inte heller dessa händelser var av sådan vikt att de kom med bland ÖT:s utrikesnyheter.

Terroristerna som utförde attackerna framställs av både Hamas och Mahmoud Abbas Fatah grupp som hjältar, därför försöker den palestinska befolkningen förhindra israeliska armén att gripa de skyldiga, vilket leder till sammandrabbningar.

Redaktionen kan mycket väl göra bedömningen att terrorattacker i Israel inte kommer över nyhetströskeln i lokaltidningen. Men då skall inte heller palestinska dödsoffer i samband med sammandrabbningar skapa rubriker. När så görs blir det en vinkling av händelserna som inte återspeglar verkligheten.

Om bara palestinska dödsoffer skapar rubriker lever ÖT inte upp till de journalistiska regler de säger sig följa.
Daniel Brunell

ÖT:s chefredaktör Kenneth Mynttis svar:
ÖT driver inte medvetet någon Israelfientlig linje. Då det gäller Mellanösternbevakningen är vi , som tidigare sagt, helt i händerna på telegrambyråerna.Daniel Brunell kunde därför rikta sin kritik direkt till svenska TT.
För det andra verkar Brunell bara inrikta sig på de få nyhetsnotiser som,finner sin väg in i papperstidningen. ÖT:s redaktion publicerar nog mer utrikesnyheter på Webben än i papperstidningen.
Men med tanke på att Brunell nu upprepade gånger har uppmärksammat oss på denna del av nyhetsförmedlingen har jag haft ett samtal med kvällsdesken om en bättre balans i det material som publiceras om Mellanösternkonflikten i papperstidningen.

Inga kommentarer: