onsdag 5 november 2008

Strider vid gränsen till Gaza

Senaste natt gick israeliska styrkor över gränsen till Gaza (ca 250m) för att förstöra en tunnel. Tunneln var klar att tas ibruk för att kidnappa israeliska soldater och åtgärden ansågs vara nödvändig för att förhindra en omedelbart förestående terrorattack.
Trupperna mötte på motstånd från byggnaden som skulle förstöras och i striderna skadades sju israeliska soldater och sex Hamasmän dödades. Detta var de värsta striderna sedan den bräckliga vapenvilan trädde i kraft i juni.
Hamas har under dagens lopp svarat med att beskjuta civila mål i Israel (=krigsförbrytelse), bland annat träffades storstaden Ashkelon av två raketer, sammanlagt sköts idag över 30 raketer mot Israel.
Trots striderna säger både Israel och Hamas att de vill fortsätta med vapenvilan.
Sedan vapenvilan trädde ikraft har palestinierna innan dagens attacker avfyrat över 20 raketer och granater mot Israel medan Israel har svarat genom att tillfälligt stänga gränsövergångarna.
Man räknar allmänt med att Hamas har använt de senaste månaderna till att rusta upp sina styrkor så nya strider är mer eller mindre oundvikliga.
Israel: We are committed to cease-fire
Livni slams 'flagrant violation' of truce as Qassams hit western Negev
IDF uncovers Gaza Strip tunnel intended for terror attack

Inga kommentarer: